12-timmars lammlägg i ugn, potatis- och jordärtskockspuré och wokade rotfruktsstrimlor

12-timmars lammlägg

Köpte frysta lammläggar på Carlströms för en tid sedan. Har ätit ”långkokt” lammlägg på krogen som jag tyckte var jättegott så det inspirerade mig till den här rätten.

Tinade upp köttet, kryddade med salt, peppar och lite TexMex kryddblandning för stinget. Lade läggarna i en oljad ugnsform och körde i ugnen på 130 grader ett par tre timmar på kvällen, hällde sedan på en skvätt vatten, täckte formen med aluminiumfolie och vred ner temperaturen till 100 grader och lät gå i ugnen under natten. Sammanlagt blev det ca 12 timmar i ugnen.

Inför middagen hällde jag på lite mera vatten i formen och ställde i 200 graders ugn tills köttet blev genomvärmt. Under tiden kokade jag potatis och jordärtskockor i saltat vatten. Mosade, tillsatte salt, vitpeppar från kvarn, en klick smör och lite gräddmjölk som jag vispade in i moset lite snabbt (vispa inte för länge för då kan moset/purén bli seg). Skar blandade rotfrukter (jag hade gula och röda morötter och en bit kålrot) i fina strimlor som jag wokade strax innan serveringen, bara så mycket att de blev varma men fortfarande var krispiga i konsistensen.

Serverade den långsambakade och möra lammläggen med ett par skedar sky, purén och de wokade rotfruktsstrimlorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.