Category Archives: Vildsvinsfilé

Fläskfilé Vildsvinsfilé

Fläskfilé på syrad rödkål med bakad potatis och rödlökssmör

IMG_1599

Lite fredagsgott gjorde jag häromdagen av en bit fläskfilé (jag hade vildsvinsfilé men det går utmärkt med vanlig fläskfilé). Hade rödkål som jag strimlade och sedan fräste i smörolja, tillsatte salt, sirap, nymalen vitpeppar och så lite balsamvinäger till önskad balans mellan syra, sötma och sälta! Lät sjuda en stund och höll på värme. Hade preparerat stora mjöliga potatisar genom att tvätta dem och sticka små hål i skalet och sedan lagt i ugnen att baka på 200 grader i ca 1 timme.

Rörde ihop rumsvarmt smör och finskuren rödlök som jag låtit fräsa mjuk i smörolja utan att ta färg. Tillsatte salt och smakade av, rullade in i glaspack och lade i kylskåpen en stund att stelna till.

Helstekte fläskfilébiten i panna och kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Lät vila innan jag skivade upp filén och lade på en bädd av rödkålen och serverade den bakade potatisen med smöret bredvid.

Vildsvinsfilé

Vildsvinsfilé, potatisgratäng och fräscha grönsaker

Vildsvinsfilé

Nu kommer snart vildsvinsrecepten på rad, börjar med filén dagen till ära. Fick ligga i rumstemperatur med en försvarlig mängd salt- och sockerblandning. Innan stekning sköljde jag bort salt- och sockerblandningen i kallt vatten, torkade av med hushållspapper och stekte i smörolja, en kvist vardera av rosmarin och timjan i pannan. Fick gå tills önskad stekningsgrad. Jag för min del föredrar ett rödrosa kött medan frun i huset föredrar mera genomstekt.

Serverade den stekta filén i skivor med potatisgratäng och snabbkokta tunna skivor av broccolisjälk, morötter i tunna skivor och små buketter av broccoli.