Category Archives: Fläsklägg utan svål

Fläsklägg utan svål

Tapas = rester!

E20ivg4JWNGbXmqlag1zDbMiN4GWVXHC7R3fzOP2gUM

Jag har säkert skrivit om det tidigare men vill ändå poängtera hur bra det kan bli att göra rester till ”tapas”.

Nu hade jag rester från den honungsglaserade Pingvinklubban som jag skar i bitar och kokade i den reducerade glacen som jag tillsatte lite Sambal oelek i och spädde ut med krossad/passerad tomat. Fick småsjuda en dryg timme, skötte sig självt.

Serverade med en tortilla, omelett med lite potatis och lök i botten som jag först stekte i olivolja. Vispade ihop 3 ägg med lite kolsyrat vatten, smakade av med salt och svartpeppar och slog äggsmeten i stekpannan. Vände runt den när den stelnat till och vek ihop. Hade också konfiterade små paprikor som var fyllda med färskost. Det var det hela förutom ett par tomatskivor förstås. Heter det tapas kan man ta en glas vin till, det funkar ju inte med rester!

Fläsklägg utan svål

Honungsglaserad ”Pingvinklubba” eller vad det heter

V0ZV-dEGbID8dAPK20ZTwcze44WLdJBCZx4Og7O5Pco

En bit av grisläggen som säljs utan svål är en ny styckningsdetalj och kallas visst pingvinklubba. I vart fall är det läggkött, en av de bättre och mest välsmakande köttbitarna om den får rätt behandling.

Jag kokade bitarna i en knapp halv flaska enkelt rödvin. Tillsatte hyggligt med salt, några kryddnejlikor, 3 lagerblad, en gul lök i klyftor, en skvätt vatten och en nypa socker. Lät det hela småsjuda tills köttet lossade från benen (1,5 -2 tim). Sedan fick köttet svalna i kokspadet. Så långt kan man förbereda t.ex dagen innan. Silade spadet och reducerade i kastrull utan lock till bara en knapp tredjedel återstod. Då är smaken väldigt koncentrerad. Tillsatte ett par tre matskedar honung och lite pressad apeksin och ställde att svalna.

Innan serveringen fick köttet en ösning av den reducerade skyn och sedan in i ugnen på 225 grader varmluft där den fick gå tills det var genomvarmt och lite lagom stekyta på.

Serverade med ugnstekta tunna potatisskivor med olivolja och flingsalt som hade gått med i ugnen medan köttet glaserades. Några skurna förvällda gröna bönor och skivad tomat blev tillbehören till köttet och potatisen.