Category Archives: Kryddig och smaksatt korv

Kryddig och smaksatt korv Rester av julskinka Rester av lammstek

Hemkokt pölsa av rester

Samlat sista skinksnutten, lite bitar av rökt lammbog, pressylta och ett par korvar i en påse i frysen för framtida bruk. Nu blev det bruk för det, som jag malde och blandade med kokta korngryn och kryddade upp med, förutom salt och peppar, mejram, timjan, ättika och sirap. Vips så hade jag hemkokt pölsa som jag visste exakt vad den innehöll. Inga dåliga grejer, serverad med nykokt potatis, lite grönt, inlagda rödbetor, stekt ägg och en klick majo😋

Blomkål Kryddig och smaksatt korv

Helstekt blomkål med kapris, salvia, citron och brynt smör serverad med kryddig korv.

 

Brukar inte ofta gå ordagrant på recept från kokböcker men den här gången gjorde jag det, nämligen helstekt blomkål med kapris, salvia, citron och brynt smör från ”Myllymäki Grönsaker – Tillbehör & Garnityr”.

Satte ugnen på 200 grader, ansade blomkålen och ställde hela huvudet i en ugnsform och smorde in det med 100 gram rumsvarmt smör och saltade ovanpå det. Bakade mitt i ugnen i ca 10 minuter, vred ned värmen till 150 grader och körde ytterligare 40-60 minuter (beroende på storlek på blomkålen och vilken grad av genomstekning man vill ha). Smälte ca 100 gram smör i en kastrull och lät det försiktigt brynas. Lade i salvia och kapris och lät steka en kort tid (ca 20 sekunder). Tillsatte lite juice från en citronskiva och smakade av med salt.

Serverade blomkålen isärplockad med smöret, tomater och stekt kryddkorv av god kvalitet.

Kryddig och smaksatt korv

Köttig kryddkorv med potatisstomp, morötter och palsternacka.

IMG_1651

En variant av korv med mos. Hade köttiga fina kryddkorvar från Carlströms som jag delade i halva halvor. Stekte korvbitarna lätt och höll varma medan potatis, morötter och palsternacka kokade. Mosade den kokta potatisen till stomp och tillsatte salt, nymalen vitpeppar, en skvätt mjölk och en klick smör.

Serverade de stekta korvbitarna med stompen, morötterna, palsternackorna och lite tunnskivad purjolök över.

Kryddig och smaksatt korv Råkorv

Lammkorv med potatis- och vitkålsstomp

image

Hade jättefin rå lammkorv i frysen. Korven är tillverkad av  Taylor & Jones i Stockholm, där man kan gå på korvkurs också!

Tinade korven och körde den sedan i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter så den blev lagom genomstekt. Fräste strimlad vitkål i smörolja, smaksatte med en halv buljongtärning, lite sirap, en skvätt vit balsamvinäger och ett par varv med svartpepparkvarnen. Tillsatte potatis i bitar samt bara lite vatten. Lät sjuda under lock tills potatisen mjuknat och stompade sedan med en visp och blandade ned en klick smör och smakade av med salt.

Serverade den ugnsstekta korven med stompen och lite ärtskott på toppen.