Category Archives: Hjortfärs

Älgfärs Hjortfärs Nötfärs

Kebabpizza

 

Ännu en färsrätt som jag labbade fram såhär: Gjorde en vanlig pizzadeg som fick jäsa lite svalt i några timmar, dvs gjorde den runt lunch och bakade av den till kvällen.

Köttfären krydda jag med salt, nymalen vitpeppar och mald spiskummin. rörde runt ordentligt med en gaffel så kryddor och förs blandades ordentligt. Ställde i kylen under eftermiddagen så att salt och kryddor påbörjade tillagningsprocessen. Rullade sedan in färsen som en smällkaramell i gladpack och förslöt så färsen pressades ihop och att rullen också var tät. Lät den sedan sjuda på svag värme i kastrull med vatten utan lock tills den kändes ordentligt fast och genomkokt. Tog bort plasten och lät färsrullen svalna.

Tryckte ut pizzadegen till en stor ”familjepizza” och skedade på ett tunt lager tomatsås och riven ost. Gräddade på baksten i het ugn. Under tiden som pizzan gräddades skivade jag färsrullen i tunna skivor, stekte med salt, peppar och mera spiskummin.

Severade den nygräddade pizzan med sallad, de stekta färsskivorna och några halverade körsbärstomater på ovanpå. Vit och röd sås efter behag och andra godsaker, också efter behag!

Älgfärs Hjortfärs Nötfärs Vildsvinsfärs

Pasta med curryfärs

Om man har köttfärs och pasta behöver det ju ovillkorligen inte bli ”vanlig bolognese” jämt, Här är en annan variant. Fräste nötfärs och lök, kryddade med salt, nymalen svartpeppar och curry. Rev ned ett äpple i färsen och spädde med gräddmjölk. Lät sjuda ca 30 minuter, smakade av kryddningen och serverade med en nykokt pasta, riven parmesan och en sallad vid sidan!

Älgfärs Hjortfärs Rådjursfärs

Älgfärsschnitzel med fattigmanspotatis

fullsizeoutput_1ff0

Viltfärs är ju väldigt mager och kräver enligt min mening att man fixar till den så den inte blir torr. Tog ju fram älgfärs från frysen härom dagen då jag gjorde gräddig älgfärssås till pastan. Nu var det lite färs kvar i kylen som jag kryddade upp med salt och nymalen svartpeppar och rörde ned en msk vatten och blandade om ordentligt. Plattade sedan ut till tunna färsbiffar på vattenstänkt folie, dubbelpanerade sedan, först vetemjöl, sen uppvispat ägg och sist ströbröd med lite salt i. Stekte så varsamt i smörolja och lade på varmhållning i ugnen efterhand.

Serverade schnitzlarna på ”fattigmanspotatis”, eller Patata Povre på spanska, är ju egentligen bara stekta skivor av potatis och lök som sedan fått sjuda i buljong tills den blivit genomkokt och buljongen nedkokt och simmig. På toppen några tunnhyvlade morotsslantar och så lite saltgurka vid sidan.

Älgfärs Hjortfärs

Spagetti med gräddig viltfärssås

IMG_2400

Hade lite älgfärs som jag fräste tillsammans med riven morot, hackad lök och vitlök. Kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Tillsatte tomatpuré, hemkokt tomatsås och grädde och lät sjuda lätt i 20 minuter. Smakade av med mera salt och svartpeppar samt torkad timjan.
Serverade med nykokt spagetti, hackad persilja och riven parmesanost. En flaska gott rödvin och fredagens after work är räddad!