Category Archives: Rester av viltkött

Rester av fläskfilé Rester av kalvstek Rester av viltkött

Gräddstuvad pytt på rester av älgbiff

Tänk vad rester kan vara gott. Här var det både rester av älgbiffen och potatisen som tillsammans med en gul lök, grädde, soja och ett stekt ägg blev utmärkt måndagsmiddag.

Rester av biff Rester av kalvstek Rester av stekt eller kokt kött Rester av viltkött

Skavgryta av rester från stek av nöt eller vilt serverad med pressad potatis, lingon och saltgurka

 

Nu kommer den tredje rätten från samma gamla köttbit, bog av älg. Som synes ser ju inte en sån här kall stekt köttbit särskilt upphetsande ut, men med lite fantasi samt en schalottenlök, blötlagda torkade trattkantareller, en kvist timjan och lite grädde blir det en härlig lunch- eller middagsrätt både till vardag och fest.

Lät lök och svamp steka på medelvärme, kryddade med salt och nymald vitpeppar, ökade värmen något och tillsatte köttet så tunt skivat som det går i mindre bitar. Kryddade lite på köttet också och lät steka en liten stund innan jag slog över grädde, färsk timjan och lite frysta lingon. Eftersom jag hade älgkött ville jag framhäva viltsmaken genom att tillsätta några mortlade enbär. Lät så koka ihop något och serverade grytan med pressad potatis, sallad av spetskål, tomater och några ytterligare, nu halvtinad, lingon på toppen.

Rester av kalvstek Rester av stekt eller kokt kött Rester av viltkött

Skogens spännande lasagne

IMG_1429

Såg en receptidé i tidningen i söndags, såhär fick det bli med resterna av en kronhjortsstek som alltså var rosastekt och färdig i frysen. Skar tunna skivor av steken när den var halvtinad, då är det lättare att få tunna fina skivor som mera liknar skav.

Fräste en hackad gul lök tillsammans med kantareller, kryddade med några mortlade enbär, salt, nymalen svartpeppar, finhackad färsk timjan och rosmarin, en hackad vitlöksklyfta och ett par msk vodka. Lade sedan ned det skivade köttet och vände hastigt runt på rätt hög värme. Ställde åt sidan. Gjorde en bechamelsås som fick sjuda lätt en stund, smaksatte med salt och nymalen vitpeppar och sist hade jag i en rejäl näve riven lagrad ost. Varvade bechamelsås, färska lasagneplattor och skav- och svampröran med såsen underst och överst. Strödde lite av den rivna osten ovanpå och gräddade i 215 graders varmluftsugn i ca 20 minuter eller tills ytan blev lagom brynt.

Serverade ”skogslasagnen” med sallad, tomat och rårörda lingon. Vill man ha de rårörda lingonen med vuxenpoäng kan man späda med en kapsyl vodka eller två!

Rester av viltkött

Viltlasagne!?

Viltlasagne Viltlasagne1

Idén till den här rätten fick jag från en restaurang i Sundsvall som jag besökte i veckan. Nåja lasagne är det väl inte – för jag hade inga lasagneplattor men ”man tager vad man haver”!

Hade lite av vildsvinssadeln kvar som jag skar i tunna skivor, förkokade vanliga makaroner i saltat vatten halvfärdiga = dvs halva koktiden. Gjorde en ostsås av bottenredning, mjölk och riven medelstark ost. I en smord ugnsform varvade jag de förkokta makaronerna  med de skivade vildsvinsköttet som jag saltade lite på innan jag hällde över de sista makaronerna.  Sedan på med ostsåsen och sist lite riven ost innan formen gick in i 200 graders ugn i ca 20 minuter.

Observera att man med fördel använder färska lasagneplattor istället för förkokta makaroner – om man har sådana hemma!

Serverade ”lasagnen” med lite grönt och körsbärstomat. Kunde haft lite rårörda lingon till också!