Category Archives: Oxkind

Oxkind

Rödvinsbräserad oxkind med syrlig potatisstomp

IMG_1714

Köpte en ekologisk oxkind i förra veckan, putsade den ordentligt från fett och hinnor, lade den i en trång ugnsgryta med lock, saltade runt köttet, hällde över ett par dl rödvin, svart- och vitpepparkorn, lagerblad, en gul lök och lite soja. Ställde sedan grytan med lock i 120 graders ugn och där den fick stå hela kvällen (dvs 3-4 timmar). Kylde av och förvarade sedan i kylen.

Nu skulle söndagsmiddagen lagas till, värmde grytan lite så den geleade skysåsen åter blev rinnande så den gick att sila av från kryddor och lök. Hällde över i kastrull och smakade av med ingenting, det smakade så mustigt och gott. Redde av med lite majsenastärkelse utrört i kallt vatten. Lade sedan ned köttbiten och lät småsjuda så den blev genomvarm.

Hade skalat några morötter som jag skar i jämnstora stänger. Stekte i smörolja i liten panna och saltade och vred ett par varv med vitpepparkvarnen över. Slog på en skvätt potatisvatten som fick koka in i morötterna och höll sedan på värme.

Gjorde en potatisstomp som jag smaksatte med salt, vitpeppar, en klick smör, lite mjölk samt ett par skedar syrade grönsaker. Det blir en jättegod smakbrytning med syran i grönsakerna och dessutom ger det lite tuggmotstånd i stommen.

Serverade stompen med de bräserade morotsstängerna, den möra oxkinden i skivor samt den mustiga skysåsen över.

Oxkind

Rödvinsbräserad oxkind med pressad potatis och smörkokta morötter

Oxkind

Kvällens varmrätt var rödvinsbräserad oxkind som legat i marinad sedan igår och sjudit i ugnen i ca 4 timmar under dagen.

Putsade oxkinderna fria från de mesta av hinnorna och fettet. Blandade en marinad av rödvin, salt, balsamvinäger, fikonvinäger, hackad gul lök och skivad vitlök,  en morot i bitar samt ett par kryddpepparkorn, ett par lagerblad och slutligen ett par kryddnejlikor. Lade ner oxkinderna i marinaden och ställde i kylen. Vände runt köttet i marinaden ett par gånger under marineringen. Tog upp köttet och torkade av det med hushållspapper, vände i vetemjöl och stekte runtom så köttet fick färg. Lade över köttet i en liten ugnsform så köttet låg lite trångt innan jag slog över marinaden. Lät sedan steka i ugnen under lock i ca 140 grader. Kände med provsticka då och då och efter ca 4 timmar var köttet mört som attan. Lät sedan stå i ugnen på eftervärme tills det var matdags.

Serverade portionsbitar av oxkinderna med pressad potatis och morotsstavar som hade smörstekt under lock på svag värme med lite salt och citronsaft tills de blev lagom ätmjuka.