Category Archives: Hjortentrecote

Fläskfilé Hjortentrecote

Helstekt kronhjortsentrecote och fläskfilé med kantarellsås

IMG_1260

Gäster till kvällen och jag kände att kronhjortsentrecoten från frysen inte riktigt skulle räcka till fyra så jag kompletterade med mittbiten av en fläskfilé så det blev två sorters kött på tallrikarna.

Började med tillbehören genom att rosta bitar av skalad butternutpumpa i en ugnsform med rapsolja och flingsalt i 230 graders ugn. Lät den gå tills den knappt mjuknat. Tog ut ur ugnen och lade över i en annan form och ställde tillbaka den tomma formen i ugnen. Skar och putsade ett isbergssalladshuvud i grova klyftor. Ripplade rapsolja och strödde flingsalt på snittytorna och lade snabbt ned i ugnsformen som nu var het. Lät den gå i ca 5 minuter och tog ut att svalna. Ställde samtidigt ned värmen i ugnen till 130 grader.

Tog fram de båda köttbitarna i rumstemperatur ett par timmar innan tillagning. Kryddade fläskfilén först med salt och nymalen svartpeppar, brynte runtom i smör och olja och ställde i 130 graders ugn som jag samtidigt vred ned till 55-60 grader. Gjorde så samma procedur med hjortentrecoten med ställde den inte i ugnen förrän temperaturen gått ned något. När ugnen nått 55-60 grader ställde jag in såväl den rostade pumpan som isbergssalladen tillsammans med köttbitarna och höll därmed alltsammans på värme.

Serverade sedan skivor av de två köttbitarna på isbergssalladen med pumpabitarna, potatismos och kantarellsås. En kvist timjan fick pryda på toppen.

 

Biff Hjortentrecote Oxfilé

Skomakarlåda på hjortentrecote

Skomakarlåda på hjortentrecote

Viltkött igen, nystyckad kronhjort från jaktlaget idag. Ägnade alltså förmiddagen till att ta reda på en kronhjortshind från jakten förra söndagen.

En klassisk skomakarlåda, dvs en stekt köttbit (filé, biff eller annat mört kött som lämpar sig för stekning a`la minute) serverad på potatismos med tärningar av rökt fläsk eller bacon och en rödvinssky. Jag serverade den med råstekt blomkål, ett par tomatklyftor och ärtskott. Ser möjligen lite rörigt ut på bild men det smakade mums!