Category Archives: grytbitar av älg

Älgfärs grytbitar av älg Rökt sidfläskt (bacon)

Älgfärsbiffar med smak av rökt sidfläsk.

Man är väl lite galen, till en av sommarens varmaste dagar hade jag tagit fram bitar av älgkött från frysen. Bitarna var avsedda att mala köttfärs av. Jag var naturligtvis extra noga med kylkedjan, köttet var  faktiskt lite fruset när jag började hantera det. Malde köttet och likaså en bit rätt fet rökt sidfläsk. Tog undan lite färs som jag gjorde köttfärssås av men resten blandade jag ordentligt med det malda fläsket och saltade och pepprade färsen. Lät stå någon timma i kylen innan jag blandade med ett ägg, lite ströbröd och ytterst lite mjölk. Smakade av sältan igen och stekte sedan portionsstora färsbiffar som fick gå färdiga i ugnen. Mortlade lite torkade trattkantareller och hällde direkt i stekpannan som jag stekt biffarna i tillsammans med lite gräddmjölk som fick koka ihop. Smakade av med salt, peppar och så lite vinäger förstås.

Serverade biffarna med trattissåsen, nykokt potatis (de första från egna landet:-)), machésallad, tomat och snabbsaltad gurka.

Älgytterlår eller grytbitar Bog eller högrev av hjort eller älg Fransyska av hjort eller älg Grytbitar grytbitar av älg Högrev/märgpipa ytterlår

Nöt/viltgryta med kastanjechampinjoner och rostade morotsskivor

Mera vintrigt kan man knappast tänka sig, en riktigt mustig gryta som jag gjorde på grytbitar av fransyska från älg. Går lika bra att göra på nöt och av andra styckningsdetaljer som högrev, märgpipa och ytterlår som funkar minst lika bra. Skar köttet i bitar och brynte det i stekpanna i omgångar och hällde över i gryta. Kryddade med salt och vit- och svartpeppar från kvarn samt några mortlade enbär för att trycka fram viltsmaken lite. Rörde också i ett par skedar tomatpuré och pudrade över vetemjöl och rörde runt ordentligt. Spädde med en skvätt rödvin och lite vatten och lät sjuda försiktigt. Kompletterade sedan med stekt lök, grädde och en klick svartvinbärsgele. Lät sjuda tills köttet blivit mört, stekte då kastanjechampinjoner och lade över hälften av champinjonerna i grytan och höll resten på värme. Grytan fick sjuda ytterligare en stund och sedan smakade jag av sältan och tillsatte sist lite balsamvinäger.

Hade skurit morötter, gula, röda och lila, i så tunna skivor på längden jag kunde. Körde i varm ugn med rapsolja och salt tills de fått färg och blivit knappt genomstekta.

Serverade grytan med kokt potatis, champinjonerna och morötterna samt några machésalladsblad och tomat.

Grytbitar grytbitar av älg Grytbitar av kronhjort Grytbitar av vildsvin

Chili med ris och grönsallad

IMG_1812

Numera heter det chili, en gryta alltså, gärna med lite tryck i. Hade grytbitar av kronhjort som jag skar i tärningar och stekte i smörolja, lade åt sidan och fräste finskuren lök, vitlök, en grön chilifrukt och rotselleri. Lade tillbaka köttet i grytan, kryddade med salt, nymalen svartpeppar, lite malen spiskummin och oregano, en klick tomatpuré och lite köttfond. Tillsatte sedan vätska så det precis täckte kött och grönsaker. Jag valde lite udda vätska, en liten flaska exotiska frukter med rom! Lät sedan sjuda under lock drygt ett par timmar eller tills köttet kändes mört och fint. Kompletterade sist med små linser som fick sjuda med chilin i 5 – 10 minuter.

Serverade chilin med ris, en grönsallad och lite smulad lagrad ost över.

Bog eller högrev av hjort eller älg Fransyska av hjort eller älg grytbitar av älg

Kalops på älg

IMG_1638

Ännu en variant av kalops, den här gången på älg, hittade en bit längst ned i frysen, har nog legat ett par år men det funkade bra i alla fall.

Tillagade på traditionellt vis och hade bitar av morötter i koket. Serverade med kokt potatis och syrade grönsaker.