Category Archives: Kantareller

Gröna ärter Kantareller

Sommarsval grön ärtsoppa med kantarellbruschetta.

IMG_1400

Lite lätt till kvällen, kall grön ärtsoppa, från frysen som jag gjorde i vintras, kolla här. Serverade den med lite vitt mousserande vin som jag slog i  direkt i soppskålen med en kryddkvist och kantarellbruschetta. Smörstekte kantarellerna, körde brödskivor i ugnen med lite olivolja på som jag sedan gned med snittytan på en vitlöksklyfta innan jag skedade över de nystekta kantarellerna. Oops, det blev ju vegetariskt!

Kantareller Kokt ris

Kantarellrisotto med smörslungad mangold

Risotto med smörslungad mangold

Kära hustrun beställde något lätt till kvällen, troligen beroende på värmen. Kollade kylskåpet och gjorde en djupdykning i frysen och hittade en påse förvällda kantareller. Kokt ris och ett par skivor grillad fläskfilé fanns i kylen. Då fick det bli en risotto.

Stekte de halvt upptinade kantarellerna i smörolja, tillsatte skurna pyttbitar av den grillade fläskfilén eller någon annan köttrest från kylen (kan uteslutas, då blir det en vegetarisk rätt). Kryddade med salt och peppar, tillsatte det kokta riset och fräste tills allt blandats och var varmt. Avslutade med att blanda i riven parmesanost och en klick smör och smakade av med salt och peppar.

Sköljde och strimlade nyskördad mangold från kökslandet, fräste hastigt i en klick smör och kryddade med salt och riven muskotnöt.

Serverade risotton genom att packa den i en rundad form som jag stjälpte upp på varje tallrik med den smörslungade mangolden, tomat och skuren färsk gurka. Vet inte om det blev så lätt precis, men gott blev det!