Category Archives: Benfri kotlett av vildsvin

Benfri kotlett av vildsvin Fläskfilé Fläskytterfilé eller benfri kotlett

Stekt grisrygg, pepparsås, skärbönor samt potatis- och selleripuré

IMG_1407

Här kan man använda sk fläskytterfilé (benfri kotlett) eller fläskfilé också, jag hade en liten bit vildsvinsrygg som jag skar i medaljonger, kryddade med salt och nymald svartpeppar, stekte i smörolja på båda sidor och lät bli nästan färdiga innan jag lade över dem på en tallrik. Fräste lite hackad gul lök i pannan, tillsatte mortlad vitpeppar, rosépeppar och svartpeppar i önskad mängd, en liten sked fransk osötad senap och ett par, tre msk crème fraîche. Rörde runt, tillsatte lite kokvatten från potatis- och sellerikoket, smakade av med salt och ev. mera peppar. Vill man lyxa till det lite kan man tillsätta en liten skvätt konjak i såsen också.

Kokade bitar av skalad potatis och rotselleri i saltat vatten. Hällde av och mosade först för hand med en visp, tillsatte sedan salt och nymald vitpeppar och ett par klickar smör. Körde sedan moset slätt med en visp (inte för länge då blir moset lätt segt och tråkigt) Spädde en en skvätt grädde till rätt konsistens.

Innan serveringen lade jag tillbaka de stekta köttbitarna i såsen och lät dem bli varma, serverade sedan köttet med såsen, den släta purén och lättkokta skärbönor.

Benfri kotlett av vildsvin

Benfri kotlett av vildsvin, rostad potatis och butternutpumpa med sparris

IMG_1259

En djupdykning i frysen igen. Hade en bit benfri kotlett från vildsvin, sedan höstens jakt, som jag tog fram och lät tina. Någon timme innan jag skulle göra iordning maten snabbgravade jag kotlettbiten genom att gnida in rejält med en blandning av lika delar salt och socker och lät sedan stå i rumstemperatur.

Skalade ett par potatisar och delade i bitar och vände om i oljad form. Saltade med flingsalt och ställde in i 225 graders ugn. Efter ca 20 minuter lade jag i bitar av skalad butternutpumpa och rörde om med en stekspade. Lät det sedan gå till pumpan och potatisen mjuknat och fått fin färg. Sist lade jag på tunn fin sparris från Italien som jag bara sköljt och brutit av i fotänden och blandade runt i ugnsformen så det blev varma.

Sköljde av sockersaltet från köttbiten, torkade med hushållspapper och stekte i smör och olja på spisen med lite nymald svartpeppar och en kvist timjan. Vände då och då så det blev en jämn stekting av båda sidor tills den nådde en stekgrad som jag ville ha. Benfria styckningsdetaljer från vildsvin kan gärna vara rosa vid serveringen, blir annars lätt torrt. Använder man vanligt griskött skall de stekas lagom igenom.

Serverade köttet i skivor efter att det fått vila en stund först. De rostade potatisarna, pumpan och sparrisen lade jag bredvid och sedan en klick kall majonnässås som jag blandat från rester av mangoaioli med lite crème fraische, hade ingen lust att göra en vanlig sås den här gången.