Category Archives: Färskt sidfläsk

Färskt sidfläsk

Nattbakad fläsksida med potatiskaka

Fredagsgott blev det av en bit nattbakad sida av svensk rapsgris. Hade kryddat med en god kryddblandning och sedan bakat den på låg värme i många timmar, ca 100 grader i 8 timmar. Blev en väldigt koncentrerad smak på skyn från ugnsformen som fick bli bas till den goda såsen. Serverade med ugnsbakade gulbetor i skivor och en potatiskaka.
Färskt sidfläsk

Långbakad grissida med potatis- och jordärtskocksmos, morötter och stekta äppelklyftor.

Det är kul att laga mat medan sover och spelar golf! Redan igår kväll startade jag kvällens middag genom att krydda och gnida in en fläsksida med svål och allt, med sellerisalt, rökt paprika och svartpeppar från kvarn, hade först rutat svålen med en vass kniv så kryddningen gick in ordentligt. Vakumpackade i värmetålig plast och körde sous vide (vattenbad) i 70 grader i nästan ett dygn. Tog ur fläsket från påsen, fräste i het stekpanna med svålsidan nedåt och lade sedan över i ugnsform och stekte på 225 grader en stund med lite glace över (soja, honung lite sky från sous videpåsen). Skar upp i portionsbitar och serverade med en klick potatis- och jordärtskocksmos, några stekta morötter och äppelklyftor, avokado och lite färsk timjan på toppen.

Färskt sidfläsk

Långbakad grissida med kålrotsstrips och potatismos med salvia.

IMG_1452

Efter en vecka med nästan ingen matlagning och utan wi-fi har jag både matlagnings- och bloggabstinens. Satsade på en bit färskt fläsk med svål, som jag skar ett rutmönster i, och kryddade med en blandning av salt, mortlad fänkål, nymalen svartpeppar. Gned in kryddblandningen ordentligt – i skårorna på svålsidan också. Lade i ugnsform med svålsidan upp och bakade i 130 grader i 2,5 – 3 timmar. Tog ut och lät svalna. Så här långt kan man göra färdigt i förväg och innan man serverar fläsket skär man det i portionsbitar, penslar med en blandning av sirap och vinäger och kör i het ugn tills bitarna blir genomvarma och får färg.

Serverade det ugnsbakade fläskbitarna på strips som jag skurit av kålrot och kört i 230 graders ugn med olja och flingsalt, potatismos, några tomatklyftor och salviablad som jag först vände runt i de heta kålrotsstripsen.

Färskt sidfläsk

Lågtempad fläsksida med lättstuvad vitkål.

Lågtempererad fläsksida med lättstuvad färsk vitkål

I förra veckan gned jag in en färsk fläsksida med salt och blandade kryddor och vakumpackade den och lät den ligga några dagar i kylen och dra åt sig av kryddorna. Körde den sedan i vattenbad i min cirkulator på 65 grader under drygt 12 timmar. Kylde sedan ner i isvatten och förvarade i kylen.

Idag klippte jag upp påsen och skar bort svålen och lade bitar av fläsket i en ugnsform. Körde i varm ugn, ca 215 grader, tills bitarna fick färg och blev ordentligt varma. Skar ett färskt vitkålshuvud i bitar och stekte i smörolja, saltade och vred några varv med vitpepparkvarnen. Tillsatte lite flytande honung och en skvätt vit balsamvinäger och därpå någon dl grädde som fick sjuda in i kålen. Tog pannan av värmen medan kålen fortfarande hade spänst.

Serverade fläsket i bitar på den lättstuvade vitkålen med en liten persiljekvist.