Category Archives: Lamm

Kryddig och smaksatt korv Rester av julskinka Rester av lammstek

Hemkokt pölsa av rester

Samlat sista skinksnutten, lite bitar av rökt lammbog, pressylta och ett par korvar i en påse i frysen för framtida bruk. Nu blev det bruk för det, som jag malde och blandade med kokta korngryn och kryddade upp med, förutom salt och peppar, mejram, timjan, ättika och sirap. Vips så hade jag hemkokt pölsa som jag visste exakt vad den innehöll. Inga dåliga grejer, serverad med nykokt potatis, lite grönt, inlagda rödbetor, stekt ägg och en klick majo😋

Lammfilé

Lammfilé med ugnspotatis.

Fredagsgott, stekt lammfilé med skivad ugnspotatis som fått sällskap av en kvist Romanticatomater, lite sallad och en klick av Jureskogs bea som jag fått tips om skulle vara bra. Sådär kan jag tycka, bättre med hemgjord!

Lammfärs

Färsbullar av lamm med tomatsås och ugnspotatis.

Lammfärs med ägg, ströbröd, grädde, salt, vitpeppar från kvarn och lite spiskummin blandades ihop och som fick stå till sig i kylen ett par timmar. Gjorde lite större köttbullar och stekte så det stabiliserade sig. Gjorde en tomatsås av smält socker, krossade tomater, balsamvinäger och soja så det blev bra balans, kryddade också med mortlad rosmarin. Lade ner köttbullarna i såsen och lät dem bli genomkokta. Serverade med ugnspotatis som jag gjort av tunna skivor som jag vände runt i rapsolja, salt, paprikapulver och gräslök. Travade sedan skivorna i muffinsformar med lite parmesan på toppen och körde i 190 graders ugn i 50-60 minuter.

Lammfärs

Shepherds pie

Shepherds Pie på traditionellt vis, tror jag! Blandade lammfärs med ett ägg, worcestershiresås, soja, hackad lök, salt och svartpeppar från kvarn. Smorde en ugnsform med rapsolja i botten, plattade ut färsröran i botten på formen och körde i 225 graders ugn i ca 15-20 minuter. Tog ut formen och ställde att vila. Bredde sist ut HP-sås på färsen. Gjorde en potatispuré som jag blandade ut med – förutom smör, gräddmjölk, salt och nymalen vitpeppar – grovriven prästost och en äggula. Bredde ut purén i färsformen, strödde lite riven prästost över och gräddade i mitten av ugnen, fortfarande 225 grader i ca 20-25 minuter tills moset får en gyllenbrun färg.
Serverade med lite fräsch sallad.