Category Archives: Kycklinglever

Kycklinglever

Paté på kycklinglever och fläskfärs

Gjorde en paté på kycklinglever och fläskfärs som jag mixade ihop med ägg, lök, vitlök, grädde, konjak och salt och nymalen svartpeppar. Hällde smeten i en form och lade folie över, bakade av i 175 graders ugn en dryg timme. Serverade patén kall skuren i skivor med kokt potatis med en sås av cumberlandtyp, sallad och tomat.

Kycklinglever

Hagby Gårds kycklinglever i panna med lök, morötter och grädde

IMG_1675

Har nog pratat gott om den här rätten tidigare men det tål att upprepas. Den här gången med kycklinglever från Hagby Gård som jag skar rent från senor och knutor, sköljde, skar i bitar, torkade av och brynte i smörolja tillsammans med hackad gul lök. Saltade och vred några varv med svartpepparkvarnen över, strödde lite mjöl över och hällde i grädde samt kokvatten från bitar av morötter som jag kokade i en kastrull bredvid. Smakade av med Kikkoman soja, lite colorit för färgen, en skvätt röd balsamvinäger och lite torkad timjan. Lät sjuda en stund lagom så levern blev lätt rosa inuti. Tillsatte de lättkokta morotsbitarna.

Serverade leverpannan med en ristimbal, syltade gröna tomater och lite ärtskott på toppen.

Kycklinglever

Kycklinglevermousse med picklad rödlök

IMG_1372

Kycklinglever igen, jo det är ur samma paket som jag hade häromdagen. Gjorde alltså två rätter på den fina kycklinglevern från Hagby Gård.

För ovanlighetens skull nämner jag lite vikter och mått i den här beskrivningen, tror att det behövs för att försäkra sig om att konsistensen blir bra. Hade knappt 400 gram kycklinglever som jag putsade och skar i mindre bitar. Hackade en gul lök och skar ett par baconskivor i strimlor. Tog fram ca 200 gram smör och skar i bitar som sedan fick ligga och bli rumsvarma. Fräste först löken lätt i smörolja, tillsatte bacon och kycklinglevern och fräste på lite högre värme tills levern fått färg och börjat sätta sig i konsistensen. Saltade och vred några varv med svartpepparkvarnen och tillsatte ett par krm torkad timjan. Tillsatte ca 5 cl konjak och tog kastrullen från spisen och fläkten, brände av genom att tända spritångorna som sedan fick brinna ut. Sedan tillbaka på spisen igen då jag tillsatte ca 5 cl portvin och en skvätt grädde (ca 5 cl). Smakade av, skall vara rätt vasst i smaken med tanke på att allt smör som sedan skall röras ned har en utjämnande och lenande effekt. Hällde över hela innehållet i pannan till en mixer och körde så allt blev riktigt finfördelat. Passerade den mixade massan genom en sil till en större bunke där massan sedan fick svalna till samma temperatur som smöret. Sist rörde jag ned smöret med hjälp av en slickepott och såg till att allt smör löstes upp i smeten. Hällde över i formar och ställde i kylen för att stelna.

Här kan man nu skeda upp moussen och servera som förrätt tillsammans med bröd, sallad och som jag provade, picklad rödlök eller något annat sötsyrligt som på tallriken högst upp i bild, en rabarberpuré.

Den här moussen går att frysa, men gör då så att du först smälter lite smör i en kastrull och skedar upp och fördelar ovanpå moussen så den blir täckt, håller färg och fason bättre då.

Kycklinglever

Kycklinglever i Vermouth med pasta och strimlad salvia.

IMG_1370

Här är en Italieninspirerad rätt med vuxenpoäng. Dvs du måste gilla lever och sen är det ju vermouth i såsen., en utomordentligt trevlig vardagsmiddag eller varför inte en förrätt om du törs.

Putsade den fina kycklinglevern, stora fina levrar från Hagby Gård, prisbelönt leverantör av kycklingråvaror till flera guldkrogar i vår Kungliga huvudstad. Hackade en färsk gul lök och fräste lätt i smörolja, tillsatte bitar av den putsade levern, kryddade med salt och nymald svartpeppar. Rörde runt och pudrade över ytterst lite vetemjöl och fräste ytterligare en stund. Spädde med Vermouth och ett par matskedar av kokvattnet till pastan. Smakade av med Kikkoman soja.

Serverade nykokt pasta i djupa tallrikar med kycklinglevern och vermouthsåsen med finskuren färsk salvia på toppen. Tänkte att riven parmesanost kanske skulle ha passat bra också, men då var middagen redan uppäten.