Category Archives: Rökt sik

Rökt sik Varmrökt lax

Varmrökt lax på strimlad paprika med kokt potatis och tzatsiki

IMG_1502

En bit varmrökt lax är en mångsidig produkt. Jag har skaffat mig en rök så den här gången var det en egenproducerad bit lax som fick bli en god middag.

Skar portionsbitar av laxen, tog bort skinnet och skrapade bort den mörka levern närmast skinnet. Fräste strimlad röd paprika i smörolja, kryddade med salt och svartpeppar från kvarn. Höll varmt medan jag stekte den rökta laxen snabbt i het panna. Lyfte sedan från pannan och lät vila så värmen jämnade ut sig i bitarna.

Serverade den ljumna laxen på en bädd av stekt paprika med kokt potatis och en tzatsiki som blandat ihop tidigare på dagen så smakerna fick ”gifta” sig. Röran bestod av hyvlad slanggurka, finstrimlad fänkål, salt, vitpeppar från kvarn, en riven vitlöksklyfta, crème fraîche och en klick majonnäs.

Böckling Rökt makrill Rökt sik

Lite primörer och smått och gott

Primörer

En lördag med lite goda hopplock från kylen mm. Grunden var en varmrökt sik som jag köpte här i veckan.

Drog mig till minnes en smak från unga år i samband med smörgåsbord hemma i föräldrahemmet, böckling i en syrlig marinad. Troligen en väldigt bra kombination där marinaden kompletterar den feta fisken. Rörde jag ihop olivolja, vit balsamvinäger, socker och salt toppat med ett par skedar skuren gräslök. Blandade ihop och smakade av – ska vara en angenäm syra med lagom balans mellan sött och salt. Rensade den rökta siken och gjorde bitar som var benfria som jag lade på en bädd av isbergssallad och färsk babyspenat. Öste över marinaden och vred några varv med svartpepparkvarnen över och lät stå i rumstemperatur medan jag kokade potatis och sparris. Hade kokta ägg kvar från frukosten som jag skalade och delade och klickade på skagenröra på varje ägghalva.

Serverade den marinerade siken med nykokt skalpotatis, kokt vit sparris med chilibearnaise och tomater med rödlök.