Category Archives: Pilgrimsmusslor

Pilgrimsmusslor Räkor med skal Salmalax

Ceviche på – man tar vad man har!

IMG_2099

För mig är ceviche blandningen av grönt, hav, sött, surt och koriander. Tog en repa i kylen efter lämpliga grönsaker och sedan en påse oskalade räkor från frysen.

Det gröna blev tärningar av gul squash och tunna skivor av stjälkselleri.

Havet fick räkorna stå för.

Det söta var bitar av svenskt äpple.

Saften av en knappt mogen citron blev det sura.

Koriandern ger sig självt plus några korn salt och nymalen svartpeppar.

Blandade allt och lät stå och dra i kylen någon timma innan serveringen.

 

 

Gösfilé Pilgrimsmusslor

Stekt gösfilé, pilgrimsmusslor, örtpotatis och rostad pumpacreme

IMG_1601

Piglördag, lite extra gott. Hade en butternutpumpa i kylen som var dags att göra något av. Skalade och kärnade ur, delade i bitar och rostade i 225 graders ugn i ca 30 minuter med lite olivolja. Lät pumpabitarna svalna något innan jag mixade dem med ett par msk av vardera olivolja och smör samt salt och nymalen vitpeppar. Höll sedan varmt i spritspåse.

Gjorde en gratäng av tunnskivad potatis, finhackad vitlöksklyfta, salt, nymalen svartpeppar och crème fraiche kryddad med örter. Körde i 200 graders ugn ca 1 timma. Halstrade pilgrimsmusslor i het panna med lite flingsalt, lade åt sidan och höll varmt. Stekte filébitar av gös i smörolja.

Serverade gösfiléerna på potatisgratängen med pilgrimsmusslorna och ett par klickar av den rostade pumpacremen vid sidan om. Dekorerade med finhackad gräslök från frysen.

 

Pilgrimsmusslor Räkor i lag

Ceviche med räkor och pilgrimsmusslor

Ceviche med räkor

Det här är en riktigt fräsch förrätt, mellanrätt alternativt bufférätt. Har sin historia från Sydamerika, Peru närmare bestämt om jag förstått det hela rätt. Rätten bygger på att man tillagar fisk och eller skaldjur genom att marinera i citrus, vanligtvis lime och citron. Jag hade räkor i lag samt pilgrimsmusslor som jag faktiskt stekte på lite hastigt i het grillpanna först för att få fram den där nötiga smaken. I övrigt följde jag receptet som du hittar genom länken här. Jag ersatte mangon med päron istället, fyller i det här fallet samma funktion genom att lämna en söt kontrast till syran från lime och citron.

Serverade cevichen som en puck på tallriken. Hade hjälp av en metallcylinder som jag packade cevichen i och lyfte sedan bort cylindern. Några korianderblad blev dekoration på toppen.

Pilgrimsmusslor Räkor med skal Torskrygg

Asiatisk fiskgryta/soppa

Asiatisk fiskgryta Asiatisk fiskgryta/soppa

Ikväll blev det asiatiskt. Blev inspirerad av Tina Nordströms besök hos Lotta Engberg i Thailand i gårdagens TV-program.

Köpte hem citrongräs och färsk ingefära, resten hade jag hemma i skafferiet och frysen.

Tinade upp 3 pilgrimsmusslor en handfull räkor och en liten bit torskrygg under eftermiddagen. Torkade av pilgrimsmusslorna, kryddade med salt och svartpeppar från kvarn och fräste hastigt i smörolja och lade sedan över i en djup tallrik. Lilla frun, som inte gillar pilgrimsmusslor, fick skalade räkor i botten på sin djupa tallrik. Skalade och strimlade morötter och fänkål, hackade en vitlöksklyfta och plattade till ett citrongräs och skar i små skivor. Brynte de skurna och hackade grönsakerna tillsammans med en tsk Sambal Oelek , tillsatte en burk kokosmjölk och smakade av med salt och riven färsk ingefära. Tillsatte sedan torskryggen som jag först skar i bitar. Sist tillsatte jag en halv näve färsk bladspenat som bara fick bli varmt i kastrullen.

Serverade grytan/soppan i tallrikarna och skar lite färsk koriander över.