Category Archives: Torskrygg

Torskrygg

Rimmad torskrygg på spenat med äggsås, sparris och färskpotatis.

Rimmade upptinad torskrygg i lag av 1 msk salt och en 1/2 liter vatten. Gjorde en koklag till fisken med lite blandade kryddor: svartpeppar, lagerblad, persilade, svartpeppar, kryddpeppar och salt. Lade i de rimmade torskbitarna i den kokande lagen, vred av värmen, lade på lock och ställde åt sidan. Gjorde äggsås av en bottenredning som jag spädde med koklagen från fisken och grädde. Smakade av sältan och tillsatte hackade hårdkokade ägg.

Serverade fisken på en bädd av färsk babyspenat med äggsåsen, ett par kokta sparrisar på toppen och kokt färskpotatis.

Torskfilé Torskrygg

”Vete-otto” med rimmad torsk och tomatvinägrett.

Rimmade ett par torskbitar och lät ligga i lagen ett par tre timmar i kylen. Gjorde lagen med ca 3% salthalt. Hade rester av tomater i en vinägrett sen tidigare i veckan, skar ner en tomat till i vinägretten och fyllde på med hackad dill.

Istället för risotto blev det en veteotto, gjorde som en risotto med använde hel matvete istället för ris. Ni vet, fräste vetet i smör tillsammans med hackad gul lök, spädde med buljong, lite i taget och avslutade med en rejäl klick smör och riven Västerbottenost istället för parmesanost.

Tog upp torskbitarna ur rimlagen, lade i smord ugnsform, öste över vinägretttomaterna över fisken och körde i 150 graders ugn, efter halva tiden lade jag in grön sparris i ugnsformen bredvid fisken och bakade färdigt tills fisken precis blev färdig.

Tipset att göra risotto med matvete fick jag av Birgitta Viklander, god vän i Slow Food Västerås, det tackar jag för!

Torskfilé Torskrygg

Ugnsbakad torskrygg, potatiskompott, smörslungad spenat och ägg- och pepparrotsröra

Saltade på ett par ryggbitar av torskfilé och lät dem ligga en stund, lade över i ugnsform med ett par klickar smör över. Körde sedan i 150 graders ugn tills det blev precis färdiga.

Serverade den bakade torsken med en röra jag gjort av hackat kokt ägg, riven pepparrot, hackade ärtskott, salt och en liten sked av vardera crème fraîche och majonnäs, potatiskompott och smörslungad spenat i botten, lite örtolja, mest för syns skull, på toppen!

Torskrygg

Ugnsbakad torskrygg, potatis-och palsternackspuré och rödvinssky med bacon

Inspirerad av @ipatriciaskok, som är en duktig matkreatör från Umeå, lagade jag ugnsbakad torskrygg igår kväll, började med att salta på fiskbitarna och ställde dem i kylen ett par timmar innan det var dags för tillagning.

Skalade schalottenlök och delade i halvor, strimlade lite bacon och stekte lök och bacon långsamt i smör med lite salt och en nypa socker. När lökarna mjuknat något hällde jag över ett par dl grönsaksbuljong och en dl rödvin. Lät sjuda en stund och smakade av sältan och syran. Redde av med majsstärkelse utrört i lite vatten så skyn blev lite simmig.

Bakade av torskryggen i portionsbitar i 150 graders ugn med en klick smör ovanpå och körde till fisken var knappt färdig. Ställde att vila en stund medan jag puréade potatis och palsternacka. Serverade den ugnsbakade torsken på purén med lök-, bacon- och rödvinsskyn runtom med några minitomater och lite kryddgrönt på toppen.