Category Archives: Torskrygg

Torskrygg

Gräddkokta grönsaker/rotfrukter med ångad torskrygg.

Så gott. Sjöd bitar av potatis, morötter, fänkål och purjolök i vitt vin och grädde, redde av med smör och mjöl, smakade av med champagnevinäger, salt och nymalen vitpeppar. Serverade med ångad torskrygg som jag först rimmat i sellerisalt. Toppade med skurna ärtskott och körsbärstomater.

Torskrygg

Torskrygg med ugnsbakad spetskål

Riktigt lördagsgodis. Ugnsbakad spetskål med brynt smör och hasselnötter, torskrygg o pytteliten potatis. Skar spetskålen i kvartar och bakade med penslad olivolja över i 225 graders ugn i ca 30 minuter. Brynte smör under omrörning, tillsatte lite soja och hasselnötter. Hade rimmat torskryggen med lite salt ett par timmar innan tillagningen. Sköljde lätt och lade i smord form med lite smörolja över och körde i 150 graders ugn. Lät den bakade spetskålen hålla värmen i ugnen under fisken. Serverade den ugnsbakade spetskålen med torskryggen, det brynta hasselnötssmöret, en liten potatis, lite tunnhyvlad rädisa och små tomater till.

Torskrygg

Rimmad torskrygg på spenat med äggsås, sparris och färskpotatis.

Rimmade upptinad torskrygg i lag av 1 msk salt och en 1/2 liter vatten. Gjorde en koklag till fisken med lite blandade kryddor: svartpeppar, lagerblad, persilade, svartpeppar, kryddpeppar och salt. Lade i de rimmade torskbitarna i den kokande lagen, vred av värmen, lade på lock och ställde åt sidan. Gjorde äggsås av en bottenredning som jag spädde med koklagen från fisken och grädde. Smakade av sältan och tillsatte hackade hårdkokade ägg.

Serverade fisken på en bädd av färsk babyspenat med äggsåsen, ett par kokta sparrisar på toppen och kokt färskpotatis.

Torskfilé Torskrygg

”Vete-otto” med rimmad torsk och tomatvinägrett.

Rimmade ett par torskbitar och lät ligga i lagen ett par tre timmar i kylen. Gjorde lagen med ca 3% salthalt. Hade rester av tomater i en vinägrett sen tidigare i veckan, skar ner en tomat till i vinägretten och fyllde på med hackad dill.

Istället för risotto blev det en veteotto, gjorde som en risotto med använde hel matvete istället för ris. Ni vet, fräste vetet i smör tillsammans med hackad gul lök, spädde med buljong, lite i taget och avslutade med en rejäl klick smör och riven Västerbottenost istället för parmesanost.

Tog upp torskbitarna ur rimlagen, lade i smord ugnsform, öste över vinägretttomaterna över fisken och körde i 150 graders ugn, efter halva tiden lade jag in grön sparris i ugnsformen bredvid fisken och bakade färdigt tills fisken precis blev färdig.

Tipset att göra risotto med matvete fick jag av Birgitta Viklander, god vän i Slow Food Västerås, det tackar jag för!