Category Archives: Päron

Päron

Tarte Tatin med vaniljglass

Tarte Tatin

Dessert dagen till ära, återigen en variant av Tarte Tatin, den här gången gjorde jag dem som portionsbitar i muffinsformen.

Skalade, kärnade ur och stekte klyftor av päron i smör, socker, vaniljsocker och kryddade med kardemumma och lite kanel. Stekte tills päronbitarna mjuknat. Skedade över päronbitarna och den goda sockersåsen i ”skålarna” i muffinsformen som jag först smort med lite smörolja. Hade granatäppelkärnor som jag toppade med och sedan lade jag över rundlar av färdig pajdeg som jag stansat ut med hjälp av ett glas. Gräddade så i 200 graders ugn i ca 20 minuter. Tog ut formen som fick svalna något innan jag lade ett bakplåtspapper ovanpå och sedan en ugnsplåt. Vände så hela härligheten och alla portionsbitar låg nu på formen med bakplåtspapperet.

Serverade de ljumna Tarte Tatin-bitarna med ett par kulor ekologisk vaniljglass och ett citronmelissblad på varje tallrik.

 

Päron

Tarte Tatin med päron

Tarte Tatin med päron.

Inte ofta jag gör desserter, har inte riktigt varit min grej. Gjorde dock den här klassiska Tarte Tatin härom dagen, med inspiration från ”Kockarnas Kamp” i TV och hade alltså päron istället för äpplen som huvudingrediens.

Skalade päronen (Conference) och delade i halvor och skar bort kärnhusen. Smälte råsocker i stekpannan tillsammans med en stor klick smör. Tillsatte krossade kardemummakärnor och päronhalvorna som sedan fick steka på svag värme medan jag vände dem då och då och spädde med lite honung, mörk rom samt saften av en citron. Vartefter vätskan kokade bort tillsatte jag lite mera rom och så lite vatten så sockersmeten inte fastnade och stelnade i pannan. När päronen mjuknat (tog nog runt en halvtimme men är olika beroende på vilken frukt man har) hällde jag över päronhalvorna och sockersmeten i en rund ugnsform som jag hade smort med lite olja innan.

Värmde ugnen till ca 180 grader, lade en färdig pajdeg över formen och formade runt päronen, gjorde små lufthål i pajdegen och ställde in i ugnen ca 10-15 minuter eller tills pajskalet stelnat.

Vände sedan runt formen med hjälp av ett fat så fruktsidan kom uppåt, och kolla vad fint det blev!

Serverade med lite lättvispad grädde som jag smaksatt med en skvätt rom.