Category Archives: Lammrostbiff

Lammrostbiff

Souse vide kokt rullad av lammrostbiff, potatis- och rotfruktspytt samt gurk- och äppelsallad

bild

Lång förberedelse men snabbt fixat när det var middagsdags. Hade en lammrostbiff som jag ville piffa upp lite extra, skar upp köttbiten och vek ut till en cm-tjock platta. Kryddade med en blandning av nitritsalt och vanligt havssalt, grovmalen svartpeppar och någon lämplig örtkrydda (rosmarin passar ju bra till lammet t.ex). Rullade ihop och band om med steksnöre så rullen hängde ihop ordentligt. Strödde kryddblandningen runt och vakumpackade i plastpåse för ändamålet. Körde sedan påsen i 72 graders vatten i cirkulator under ca 3-4 timmar. Kylde sedan ned snabbt i isvatten och förvarade i kyl tills det var dags att använda. Hos oss låg den i kylen knappt en vecka – håller sig mycket längre eftersom den både är saltad, tillagad och vakuumförpackad.

Tog fram köttpåsen och öppnade, tog vara på köttsaften i påsen till såsen. Torkade av och brynte köttet i stekpanna runtom. Ställde sedan in i ugnen på ca 140 grader för att värmas ordentligt.

Stekte pyttbitar av potatis, gulbeta och morot (går fint med vilka rotfrukter som helst, ta det du har hemma) och kryddade med salt, en nypa socker och lite nymalen vitpeppar. När pytten fått lite färg arted jag ned värmen och lät den gå färdigt under omrörning lite då och då.

Skölja ur påsen där köttet legat och hällde i kastrull, spädde med vatten, balsamvinäger och smakade av med socker och salt och färgade med colorit. Redde av med majsenastärkelse utrört i kallt vatten och rundade av med några smörklickar.

Serverade köttet uppskuret i cm-tjocka skivor med pytten och såsen samt en grovkuren sallad av slanggurka och äpple. Några ärtskott på toppen också.

Lammrostbiff

Lammrostbiff sous vide

Lammrostbiff sous vide

En ny pryl i köket, en cirkulator för sous vide, dvs en behållare som man under väldigt kontrollerade former lagar vakumpackade råvaror på låg värme under lång tid. Kolla på nätet om sous vide om du är mera intresserad.

Jag testlagade potatis, palsternacka, morot och rödlök som jag vakumpackade med lite salt och rivet skal av en ekologisk citron. Efter det kryddade jag upp en lammrostbiff med en mortlar blandning av rosmarin, salt och svartpeppar. Sedan rev jag ett par vitlöksklyftor och smetade på köttet innan jag vackade och körde i cirkulatorn.

Innan jag serverade maten värmde jag påsen med potatis och rotfrukter i micron och gav rostbiffen lite färg i stekpannan. Tog upp köttet och lät vila på skärbrädan medan jag hällde i köttsaften från sous videpåsen och smakade av med balsamvinägersirap och olivolja.

Serverade potatis och rotfrukter med den uppskurna rostbiffen, skysåsen och en liten grön kvist.