Category Archives: Blodpudding

Blodpudding

Stora Ekebys blodpudding med rökt sidfläsk, rödkålssallad och rårörda lingon.

IMG_1709

En eloge till Stora Ekeby Kött i Saluhallen Slakteriet för den fina och goda blodpuddingen! Köpte den häromdagen och skar upp i lagom tjocka skivor, stekte i smörolja och serverade med strimlad rödkål, som jag först vänt runt i pressad apelsin, bräckt rökt sidfläsk och rårörda lingon.

Blodpudding

Smörstekt blodpudding, stekt rökt fläsk, strimlad vitkål och rårörda lingon

Smörstekt blodpudding

Det här blev en riktig nostalgitripp, sånär som på en egentillverkad blodpudding på Karmansbo Herrgård i samband med en Slow Food träff för ett par år sedan har jag inte ätit blodpudding på år och dagar. Det här var  dock något helt annat än den överstekta och torra blodpuddingen i skolan på 60-talet.

Hade fryst blodpudding från Carlströms som fick tina i kylen. Skivade upp den röda och fina puddingen i klassiska halvmånar och stekte på rätt bra värme i smör så de blev knapriga på utsidan och lagom mjuka och precis färdiga inuti. Dessförinnan hade jag stekt det rökta fläsket som jag höll på värme i ugnen.

Serverade den nystekta blodpuddingen med det rökta fläsket, strimlad färskt Svensk vitkål (premiär för säsongen) och rårörda lingon. Blodpuddingen hade en väl avstämd smak där ingen av kryddorna tog över men gav ändå en härlig toutch åt rätten. Jag vill säga att betyget på blodpuddingen var en stark 9 av 10 möjliga!