Category Archives: högrev av fjällko

högrev av fjällko

Stekt högrev från fjällko

Gjorde kalops härom dagen och hade då en högrev från fjällko i frysen som jag tinade upp – passade då på att skära ut en fin bit av reven som både var melerad och utan hinnor innan jag skar kalopsbitar av resten. Det var den fina biten som kom till pass här i helgen i form av två utbultade biffar som jag stekte till önskad grad, lite genomstekt för frun och mera rosa för mig. Serverade med hemgjord pommes i Airfryern, stekt sparris och en hemslagen hollandaiesås. Lite av köttets lustar alltså, riktigt smarrigt!

högrev av fjällko

Mera av högreven från fjällko

Ja, det blev den andra tillagningen av den fina högreven från fjällko som jag berättade om senast. En klassisk tillagningar stek i ugnen efter det att jag brynt köttet i pannan på spisen kryddad med salt och nymalen svartpeppar. Körde i ugnen på 150 grader tills köttet kändes lagom stekt (låter kaxigt kanske). Använder du köttermometer bör innertempen upp till ca 59-60 grader för den här stekgraden.

Gjorde gräddsås på skyn från ugnspannan, smakade av med lite ansjovisspad och vinbärsgelé. Serverade med kokt potatis och ångkokt broccoli.

högrev av fjällko

Högrev av fjällko – en delikat råvara!

Ojojoj vilket kött, fick förmånen att köpa kött från fjällko direkt på gården, Sjogsta i Teda mellan Enköping och Västerås. Jag har en viss böjelse för framdelskött så mitt val föll först och främst på högrev. Generellt en styckningsdetalj som är både välsmakande och användbar i olika tillagningar.

Första förpackningen högrev delade jag i två bitar och tillagade på olika sätt. Mitt mål var att låta köttets egen smak framträda utan alltför mycket inslag av kryddor, endast salt och nymalen svartpeppar fick det bli i båda fallen. Efter kryddningen vacuumpackade jag en bit och körde sous vide i 59* grader i ca  9 timmar. Tog ur påsen och torkade av köttet som jag sedan smörstekte lite snabbt och öste med en krossad vitlöksklyfta och en timjanskvist i pannan. Tog upp och lät köttet vila på skärbrädan. Under tiden hällde jag i köttsaften/spadet från vacuumpåsen i pannan och lät sjuda en stund i steksmöret.

Skar upp det utomordentligt fina köttet i skivor och serverade med potatisgratäng, smörkokta morotsstavar och den goda smörskyn. Det behövdes verkligen inga köttbestick för att skära i det fina köttet.

*) 59 grader är en kompromiss mellan hustruns rädsla för blodigt kött och min önskan att få lite mera rare. Blev faktiskt en riktigt fin rosa färg och bra konsistens i alla fall.

Återkommer till den andra biten högrev som säkert kommer på bordet i helgen.