Category Archives: Sidfläsk

Fläskkarré Revbensspjäll Sidfläsk

Porchetta med grillad polenta.

Söndagsmiddag hos Johnsons, porchetta med grillad polenta, lätt redd skysås från köttet. Lite finbladig sallad och hyvlade rädisor. Till porchettan hade jag ett pkt tjocka revbensspjäll. Skar bort benen och gjorde tunna spjäll av dem😜. Delade resten av köttet på ”platten”, vek ut och bultade ut den. Kryddade med salt och nymalen svartpeppar, bredde på hemgjord pesto, några skivor serranoskinka och ca 10 svarta fermenterade vitlöksklyftor. Band upp i en rulle, kryddade med sellerisalt på utsidan och stekte i panna på spisen tills den fick färg runt om. Lade över i ugnsform, slog på lite vatten och körde i 160 graders ugn i ca 1,5 Tim (stängde av ugnen och lät formen stå kvar någon timme).

Rester av skinkstek Sidfläsk

Kallskuren porchetta med gräddsås

Rester av rester kan man nästan säga. Den sous videkörda porchettan som jag tog upp från frysen härom dagen kom till pass igen. Skar den i tunna skivor och serverade den kall med gräddsås som jag gjorde på vätskan i vacpåsen som bas, nykokt potatis och morot samt lite salladsmix som jag skedade havtornssirap över (skulle ha varit gelé men den blev så lös så jag kallar den sirap:-) Sist resterna av den friterade svartkålen på toppen. Såhär kan man servera andra rester av kokt eller stekt fläskkött bara man har någon liten bas att göra en god sås på.

Sidfläsk

Grillad porchetta med potatispuré

Ännu ett fynd från frysen, en sous vide-körd porchetta som fick marinera i lite glaze av kinesisk soja, ingefärshonung, sambal oelek, plommonsås och en skvätt olja. Sen blev det en vända på gamla Webergrillen, fick dock inte upp hettan riktigt, var nog för snål med kol. Blev i vart fall varmt och så fick jag en korvsnutt till också, den egna älg- och vildsvinskorven som Stora Ekeby gjort åt mig. Serverade en ganska lös potatispuré till samt lite picklade grönsaker a`la Ernst från i höstas. Några blad friterad svartkål på toppen också.

Rökt sidfläskt (bacon) Sidfläsk

Pasta carbonara

Carbonara behöver inte serveras med spagetti utan det funkar även med andra pastasorter. Stekte rökt sidfläsk i mindre strimlor, kryddade med svartpeppar, kokade pastan och hällde av kokvattnet, tillsatte det stekta fläsket och ett par uppvispade ägg med en skvätt grädde i och lät blandningen åka ner i pastakastrullen och rörde om under värme tills äggblandningen koagulerat.

Serverade med riven parmesan, lite vitlöksolja, lite persilja och ett par varv med svartpepparkvarnen på toppen.