Category Archives: Sidfläsk

Rester av skinkstek Sidfläsk

Kallskuren porchetta med gräddsås

Rester av rester kan man nästan säga. Den sous videkörda porchettan som jag tog upp från frysen härom dagen kom till pass igen. Skar den i tunna skivor och serverade den kall med gräddsås som jag gjorde på vätskan i vacpåsen som bas, nykokt potatis och morot samt lite salladsmix som jag skedade havtornssirap över (skulle ha varit gelé men den blev så lös så jag kallar den sirap:-) Sist resterna av den friterade svartkålen på toppen. Såhär kan man servera andra rester av kokt eller stekt fläskkött bara man har någon liten bas att göra en god sås på.

Sidfläsk

Grillad porchetta med potatispuré

Ännu ett fynd från frysen, en sous vide-körd porchetta som fick marinera i lite glaze av kinesisk soja, ingefärshonung, sambal oelek, plommonsås och en skvätt olja. Sen blev det en vända på gamla Webergrillen, fick dock inte upp hettan riktigt, var nog för snål med kol. Blev i vart fall varmt och så fick jag en korvsnutt till också, den egna älg- och vildsvinskorven som Stora Ekeby gjort åt mig. Serverade en ganska lös potatispuré till samt lite picklade grönsaker a`la Ernst från i höstas. Några blad friterad svartkål på toppen också.

Rökt sidfläskt (bacon) Sidfläsk

Pasta carbonara

Carbonara behöver inte serveras med spagetti utan det funkar även med andra pastasorter. Stekte rökt sidfläsk i mindre strimlor, kryddade med svartpeppar, kokade pastan och hällde av kokvattnet, tillsatte det stekta fläsket och ett par uppvispade ägg med en skvätt grädde i och lät blandningen åka ner i pastakastrullen och rörde om under värme tills äggblandningen koagulerat.

Serverade med riven parmesan, lite vitlöksolja, lite persilja och ett par varv med svartpepparkvarnen på toppen.

Fläskkarré Sidfläsk

Porchetta med sötpotatispuré och sallad på färsk vitkål

Inspiration till kvällens middag var utan tvekan mötet med min italienska vän och hans likaså italienska kompis idag. Av någon outgrundlig anledning kom vi att prata mat! Porchetta kom på tal och händelsevis hade jag en bit fläskkött hemma. Skar upp fläskköttet så det blev ett tunt och platt stycke. Kryddade med salt och nymalen svartpeppar samt en försvarlig mängd färsk rosmarin och några salviablad. Rullade ihop och band upp med steksnöre. Lade i ugnsform och kryddade med salt och svartpeppar runtom och ringlade olivolja över. Bakade i 180 graders varmluftsugn i knappt 2 timmar och öste ett par gånger med den vätska som bildats i formen. Tog ut köttet från ugnen och lät det vila i formen.

Kokade sötpotatis i bitar i saltat vatten tills bitarna mjuknat. Hällde av kokvattnet och mosade potatisen, tillsatte salt, nymalen vitpeppar, en klick Bregott och lite grädde och rörde om och smakade av. Serverade porchettan skuren i skivor med sötpotatispurén och en sallad med färsk vitkål och tomatbitar.