Category Archives: Kotlettrad

Fläskkarré Kotlettrad

Porchetta med ugnspotatis och sparris

Här om dagen roade jag mig med att göra en porchetta av benfri kotlettrad, ska egentligen vara karré som är lite fetare och därmed blir saftigare. Men jag ville testa med kotlettraden för att se om det blev bra. Kompenserade den magra kotlettraden med att köra det hela på svag värme (90 grader) med ånga i ugnen tills innertemperaturen kom upp i 72 grader. Funkade fint tycker jag. Men för att inte gå händelserna i förväg började jag med att skära köttbiten på längden ner till att ca 1 cm återstod. Fortsatte sedan att skära ut åt kanterna och vek ut allt som en platt rektangel och bankade till den lite. Gjorde en blandning av salt (ca 2 % av vikten på köttet), mortlad svartpeppar, fänkålsfrön, finhackade vitlöksklyftor samt hackad timjan, salvia och rosmarin och lite olivolja (ta de gröna örter du har hemma och som du gillar).

Gned in köttet med kryddmassan ordentligt, rullade ihop och band om så det blev en jämn och fin rulle. Kör i ugnen på svag värme med eller utan ånga alternativt vacumpacka och kör souse vide och se till att få upp innertemperaturen till 72 grader. Spar den kryddiga skyn som bildas i ugnsformen eller i vacpåsen

Till kvällens middag delade jag några sparrispotatisar som jag blandade med flingsalt och olja och körde i 210 graders varmluft. När potatisen var nästan klar slängde jag på bitar av grön sparris, kryddade med persilade och lade på varsina två skivor av porchettan så den blev varm.

Under tiden kokade jag upp den sparade skyn och rev en tomat på den grova delen på rivjärnet ner i skyn. Serverade potatis och sparris med porchettan och tomatskyn på toppen!

Kotlettrad

Plommon- och ädelostspäckad kotlettrad

Plommon- och ädelostspäckad kotlettrad VrfTd18N1xx3d6MMsOuyaMoie_1gEhTrMfPUJxdc7Cg

Jag blir lite irriterad på att köttbranschen envisas med att kalla kotlettraden för ytterfilé, inte sjutton blir kotlettraden filé bara för att man tar bort benen.

Nåväl, köpte för en gångs skull en benfri kotlettrad, tycker att kotletter med ben egentligen är mycket godare och saftigare, men utbudet av benfri kotlettrad har ökat på bekostnad av vanliga fläskkotletter.

Eftersom kotlettköttet är mycket magrare än karrén tycker jag att det måste göras något extra med köttet för att det inte ska bli tråkigt. Testade idag att späcka det med ädelost och färska plommon. Tyckte att sötman i plommonen skulle kontrastera bra till sältan i ädelosten. Sagt och gjort skar jag fickor i köttet tvärs över,  men inte i botten och ända ut mot kanterna. Kryddade köttet runtom med salt och svartpeppar från kvarn och smorde en ugnsform med olja. Fyllde sedan fickorna med skivor av plommonen och ädelosten och bakade i 140 – 150 graders ugn i knappt 2 timmar. Lät sedan vila i folie i minst 15 minuter. Den goa skyn spädde jag ut med grädde och lite creme fraische som fick gå på eftervärmen i ugnen. Vill man kan man givetvis göra en riktig sås men jag var lite rädd om disken den här gången.

Serverade köttet uppskuret i skivor med skysåsen, råstekt potatis och morotsstänger som fått koka i sin egen vätska med lite salt, en skvätt olivolja och lite vinäger under lock tills det blev lagom al`dente.