Category Archives: Övrigt

Fläskpannkaka

Pannkaka med bacon och rårörda lingon

Såhär gillar jag också pannkakor, med ugnsstekt bacon och rårörda lingon. Härligt med antioxidanterna i lingonen😜😍 Fick inspiration från en instsgramvän för en tid sen ”annalindbergsmat” vilket jag tackar för🙏. Nu hade Anna rivna morötter på också, men det ”glömde” jag.

Övrigt

Ja, varför inte? :-)

Här kan du göra det!

 

Lax Nudlar

Miso Ramen eller nudlar och grönsaker mm i buljong

Den här  rätten har japanskt ursprung och finns i lika många varianter som det finns japaner skulle jag tro. På mitt vis blev det så här.

Gjorde en buljong av misopasta, vatten, fisksås, pressad vitlök och tunnskivad färsk ingefära. Det är ju buljongen som är viktigast här, inbillar mig att det umamin som finns i misopastan som gör själva grejen. Borde därför gå att använda Kung Markattas ekologiska Umamibuljongtärning istället för miso om man inte har det på lager.

Sen är det nog bara fantasin och tillgången på råvaror i kylen som avgör vilka grönsaker mm man fyller tallriken med innan man häller över den heta buljongen. Jag hade förkokt nudlar, strimlat morötter och skurit romansallad i ätvänliga bitar samt kokat ett ägg och låtit bitar av lax värmas i buljongen innan jag serverade. Skulle ha platsat med lite ärtskott på toppen men de hade jag inte hemma. Lite rostade sesamfrön kunde nog också göra susen, men det tänkte jag inte på förrän nu efteråt.

Envis som jag är åt jag med pinnar och sörplade sist i mig buljongen på asiatiskt manér. Kära frun valde bestick!

Havskräftor Rester av baguette

Kräftor från Västerhavet med tillbehör

fullsizeoutput_1c96

Fredagskväll med goda havskräftor som huvudnummer. Till det en enkel ostpaj, spröda timjankex*) och majonnäs. Det var det hela, nja förresten, en flaks gott vin också förstås.

*) Hade tidigare skurit tunna skivor av ett par dagar gammal baguette som jag lagt ut på bakplåtspapper, penslat med olja och strött flingsalt och timjan över och sedan gräddat i het ugn tills de fått färg och blivit knaprigt spröda. Så jäkla enkelt att ta vara på rester av en gammal baguette och sedan lägga i en lufttät burk. Håller så länge som inte oljan härsknat! Alternativ är att skära brödet i tärningar istället för skivor, då blir det krutonger!