Category Archives: Ryggbiff av kronhjort

Oxfilé Rester av biff Ryggbiff av kronhjort

Biff Rydberg

Biff Rydberg

Nu var det dags för en riktig klassiker, Biff Rydberg. Jag hade en bit av kronhjortsbiffen kvar från i lördags och hade räknat ut att den blir bra att göra en god Rydberg på.

Tärnade ett par potatisar och råstekte i smörolja och kryddade med salt och vit- och svartpeppar från kvarn. I en annan panna stekte jag en blandning av grovhackad gul och röd lök och kryddade på samma sätt som på potatisen. När löken var lagom stekt, med lite spänst kvar, hade jag över i en form  och ställde på värme i ugnen (80 grader). Värmde tallrikarna samtidigt i ugnen. Stekte sedan köttet som jag först skurit i tärningar . De ficka bara en hastig påstekning så de blev varma. Kryddade lite och förberedda tallrikarna med en bit saltgurka och tomat.

Serverade sedan kött, lök och potatis i högar på tallrikarna med en äggula i snapsglas och lite persilja över. Hade också en senapskräm gjord på fransk osötad senap och creme fraische blandat som tillbehör. En flaska rött också, det är ju lillördag!

Ryggbiff av kronhjort

Ryggbiff av kronhjort med potatis- och jordärtskockspuré och bacon

Ryggbiff av kronhjort med potatis- och jordärtskockspuré med bacon

Har, som jag berättat tidigare, tillgång till prima viltkött från grannskapet. Hade en bit ryggbiff av kronhjort som fick spela huvudrollen ikväll.

Tog fram den upptinade biffbiten från kylen ett par tre timmar innan den skulle tillredas så den blev rumstempererad. Torkade av ordentligt med hushållspapper, saltade och pepprade med både svart och vit peppar från kvarn. Smorde sedan in i kallpressad rapsolja och rullade runt i örtblandning som bestod av persilja, vitlök, lime och lite mynta, mycket finhackat. Stekte sedan så biffen fick färg runtom. Sedan in i ugnen på 70 grader och med köttermometer i mitten av köttet. Lät sedan gå ca en timma i ugnen tills innertemperaturen var 55 grader (köttet blev då jämt rödrosa rakt igenom utan rå kärna, vill man ha mera genomstekt är det bara att vänta tills innertemperaturen går upp till 60 – 65 grader).

Medan köttet gick i ugnen skalade jag två potatisar och två till tre jordärtskockor. Skar i bitar och kokade mjuka i saltat vatten. Hällde av vattnet och mosade med visp, tillsatte salt och peppar och en klick smör eller bregott och rörde runt till en jämn konsisterns. Lät moset svalna något och lade ut några baconskivor bredvid varandra på skärbrädan, klickade på det avsvalnade moset och rullade ihop till en stor dolme.

När köttet gått färdigt i ugnen tog jag ut och slog folie om och lät vila i 10 minuter eller under tiden som jag höjde temperaturen i ugnen till 230 grader och ställde in potatis- och baconrullen som fick ta lite färg innan jag tog ur den och lade på skärbräda.

Serverade skivor av hjortbiffen med en portionsbit av potatis- och baconrullen, lite förvälld vårlök och syrad rödlök. Tryckte också på lite balsamicosirap på tallriken för den sötsyrliga smakens skull.