Category Archives: Rester av inkokta laxfiskar

Pasta Rester av inkokta laxfiskar

Laxfyllda tortelli, brynt smör i krondill med tryffelmajonnäs.

Man är väl lite galen, funderade på hur jag skulle ta vara på rester av inkokt, eller rättare sagt sousviddad laxöring som jag hade i kylen. Tänkte pasta men hade inget annat än spagetti hemma och tyckte inte att det skulle passa. Sagt och gjort i värmen, knådade ihop en pastadeg, plastade in och lade i kylen en stund. Under tiden mosade jag det kalla laxköttet och blandade med en sked grekisk yoghurt och en sked majonnäs. Laxen var viddad med krondill och var rätt salt så någon ytterligare krydda behövdes inte i laxsmeten.

Tog ut degen från kylen, delade i mindre bitar och kavlade – kavlade – och kavlade så tunt jag kunde, phuuu, måste nog skaffa mig en pastamaskin! Stansade ut rundlar, lade fyllning på hälften av rundlarna, fuktade runt fyllningen med vatten och lade på den andra rundeln och tryckte till mot kanterna, sedan tryckte jag med en gaffel runtom så det verkligen blev tätt. Kavlade och gjorde färdigt efter hand och lade på lätt mjölat underlag.

Eftersom jag tänkte gå vidare med krondillsmaken från laxen lät jag smör bryna på medelvärme tillsammans med ett par dillkronor. Kokade sedan pastan i saltat vatten, kände på den lite då och då, tror den fick sjuda ca 8-10 minuter (var ju inte så tunna som de blir om man använder pastamaskin och då blir ju koktiden kortare). Serverade den nykokta tortellin (heter tydligen tortelli, var tvungen att googla vad såna här runda tefat heter på pastaspråk) med det brynta smöret, nyriven parmesan, dillfrön och hemgjord tryffelmajonnäs med lite svart tryffel på toppen.

Avslutade lördagsmiddagen med lite (mycket) sött. Färdigköpt baklava med en klick grekisk yoghurt smaksatt med limesest och aningen pressad saft av limen.

Rester av inkokta laxfiskar

Våfflor med rester av romsås och inkokt lax

Det blev romsås över från fredagskvällens fröjder. Även lite inkokt lax som jag blandade i romsåsen och tillsatte hackad dill. Dagens traditionsenliga våfflor fick alltså bli en matig variant med romröran, lite sallad och ett par tomatklyftor. Sedan avslutade vi med en dessertvåffla, nämligen med en klick Bregott, lite socker och hallonsylt på. 🙂