Category Archives: Blandfärs

Blandfärs

Persiljejärpar med gräddsås, stekt potatis och ättiksgurka

Rörde ihop blandfärs med ett ägg och en mosad kokt potatis, kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Spädde med lite grädde samt en rejäl näve finskuren persilja och ett par skedar picklade senapsfrön. Rullade till järpar och stekte i smörolja, spädde med grädde, lite soja och en skvätt balsamvinäger. Smakade av med salt och peppar och lät sjuda tills järparna var genomstekta och gräddsåsen ihopkokt. Serverade med sallad, stekt potatis och ättiksgurka.

Blandfärs Gröna ärter

Färsärtbiffar med skysås, stekt potatis och krusbärschutney

Ja ni läste rätt, färsärtbiffar! Hade kokta gröna ärtor kvar i kylen som jag blandade med färsen, proportionerna 1/3-del ärtor och 2/3-delar blandfärs. Kryddade med Colmans senapspulver, salt, nymalen svartpeppar och lite torkad mejram. Stekte biffarna i smörolja, slog på lite buljong och grädde och lät biffarna puttra färdigt i vätskan.

Serverade biffarna med skysåsen, stekta potatiskvartar, sallad, tomat och en klick chutney som jag gjort med krusbär som bas.

Blandfärs

Färsbiff med udda tillbehör

Gjorde biffar av blandfärs, ett ganska vanligt inslag på vårt middagsbord. Men har aldrig provat att servera gravlaxsås till, ja ni läste rätt, gravlaxsås. Hade förstås såsen kvar från midsommaraftonens sillbord. Tänkte att både senap och dill är bra kombo till färsbiff och färskpotatis och faktiskt, smakade helt ok. Serverade sallad, tomater och ättiksgurka samt stekta champinjoner till också. Var inte rädd för att testa lite okonventionella tillbehör när tillfälle ges, också ett bra sätt att ta vara på rester!

Blandfärs

Köttfärslimpa fylld med skogschampinjoner

Blandfärs, ett tråg med skogschampinjoner blev utgångspunkten för dagens middag, Hade faktiskt tagit reda på champinjonerna dagen innan eftersom de började se lite trötta ut. Skar i bitar och stekte tillsammans med finskuren gul lök, kryddade med salt och nymalen vitpeppar, pudrade över ytterst lite mjöl och vevade runt och därefter spädde med grädde och lät koka ihop lite efter avsmakning. Ställde sedan i kylen.

Blandade färsen med ägg, ströbröd, salt och nymalen svartpeppar (och ev. lite vätska). Tillsatte den kalla champinionröran och rörde om ordentligt, formade till en limpa och lade i ugnsform. Sist på med ett par tre baconskivor och sedan in i ugnen på 175 grader i knappt en timme.

Serverade färslimpan i skivor till kokt potatis, skyn från formen och en god vitkålssallad gjord på vitkål i bitar, salt, citronsaft och hackad dill, en riktig höjdare nu när kålen är färsk och spröd!