Category Archives: Kummelfilé

Kummelfilé

Kummelfilé med tomat- och vitvinsås och friterad blomkål och morot

Kummelfilé med vitvins-och tomat

Hade fyndat fina och tjocka filéer av kummel tidigare som jag fryst in i portionsbitar. Tog fram ur frysen på förmiddagen, saltade runtom bitarna när de tinat och lät ligga i kylen tills det var dags att fixa maten i kväll.

Vände fiskbitarna i vetemjöl och stekte på medelvärme i olja med riven vitlök. Vände fiskbitarna några gånger och tillsatte sedan körsbärstomater i halvor, en skvätt vitt vin och lite grädde. Kryddade med salt och svartpeppar från kvarn. Lät sjuda tills fisken blev färdig. Eftersom kummel är en fisk som tål lite kraftigare smaker som tillbehör friterade jag några blomkålsbuketter och finstrimlad morot.

Serverade fisken med såsen med tomater, friterade blomkålen och morotsstrimlorna och lite finskurna örtkryddor samt kokt potatis.

 

Kummelfilé Sejfilé

Dill- och ansjovismarinerad kummelfilé med gratinerad fänkål

Dill och ansjovismarinerad kummelfilé

En riktig höjdare. Vet att jag gjort en liknande variant tidigare på just kummelfilé. Den här gången med annat tillbehör, nämligen ett förvällt fänkålshuvud som jag delat i två halvor och gratinerat med kumminost från Wernergårdens Mejeri i Karbenning. Det lilla gårdsmejeriet berörs nu av den besvärliga skogsbranden här i Västmanland och vad jag hörde på radion har de blivit tvungna att evakuera gården och dessutom fått strömlöst på grund av avbrunnen elledning i grannskapet. Som tur är fick dock makarna Werner fram ett bensindrivet elverk som försörjer kylutrymmet där nära 1 ton ost ligger på lagring. Jag håller tummarna för att allt går vägen för dem och deras verksamhet.

Marinerade kummelfiléerna ,som jag först skurit i portionsbitar, i olivolja, hackad ansjovis, finskuren dill och en skvätt ansjovisspad. Lät fiskfiléerna ligga i marinaden i kylen ett par timmar minst. När det var dags att steka fisken tog jag upp fiskbitarna som fick rinna av lite på en talltik och hettade upp stekpannan med lite smörolja och stekte bitarna på båda sidor så de nästan var färdiga. Tog upp på tallrik, spädde med grädde i pannan och tillsatte marinaden med alla goda smaker och lät det sjuda en stund, smakade av med lite salt och svartpeppar från kvarn och lade sedan ner fiskbitarna i såsen där de fick gå färdig. Fänkålshuvudet hade jag putsat och delat och förvällt i saltat vatten tills det mjuknat något. Tog upp och lade i smord ugnsform med lite smörolja ovanpå och sedan några rätt tjocka bitar av Wernergårdens kryddost ovanpå. Tänkte att kummin och fänkål passar bra ihop i bröd så varför inte på det här viset också, det blev jättegott tycker jag.

Serverade fisken, såsen och den gratinerade fänkålen med en kokt potatis och en hemodlad tomat, premiär för säsongen!

 

Koljafilé Kummelfilé Torskfilé

Baconinlindad fiskfilé med potatismos och mixad ärtsås

Baconinlindad fiskfilé

Av olika skäl kan det vara lite skralt med grönsaker i skåpet ibland. Då får man improvisera som här t.ex. Hade gröna ärtor i frysen och av dem blev det lite grönska på tallriken.

Hade vanlig vit fiskfilé som jag saltade lite försiktigt på någon stund innan jag skulle göra iordning. Lindade sedan in filébitar i bcon till lagom stora portionspaket. Stekte så det blev lite färg på baconet och lät steka efter på svagare värme tills fiskfiléerna var precis färdiga.

Kokade de gröna ärtorna i lite hönsbuljong på tärning. Mixade till en sås som jag sedan smakade av med salt och peppar, en skvätt vinäger och sist rundade jag av den med en msk smör.

Serverade de baconinlindade fiskfiléerna med ärtsåsen och ett fast potatismos som jag smaksatt med en pressad vitlöksklyfta.

Koljafilé Kummelfilé Torskfilé

Panerad stekt fiskfilé med gräddkokt dillpotatis

Stekt panerad fiskfilé med gräddkokt dillpotatis

Återigen en djupdykning i frysen. Tog fram fiskfilé som jag faktiskt inte kom ihåg vad det var för sort. Kan ha varit kolja eller möjligen kummelfilé. Funkar med vilken vit fisk som helst.

Tinade portionsbitarna som var både skinn och benfria. Saltade lite på båda sidorna medan jag skalade och skar potatis i 1,5 – 2 cm bitar och lät koka upp i grädde, salt och vitpeppar från kvarn samt lite finskuren dill, också den från frysen. Lät potatisen sjuda under lock på svag värme tills den mjuknat. Smakade av med saften från ändbitarna av en citron.

Panerade fiskbitarna genom att först doppa dem i uppvispat ägg och därefter i ströbröd som jag saltat lätt. Stekte i smörolja på medelvärme, vände och lät gå färdigt på något reducerad värme så de inte blev brända.

Serverade de nystekta fiskfiléerna med den gräddkokta dillpotatisen, ett par citronbitar och lite ärtskott på toppen.