Category Archives: Sjötunga

Piggvarsfilé Sjötunga Slätvarsfile’

Slätvar Walewska

Nu åkte plankorna fram, lyxigt ikväll, Slätvar Walewska a’la Johnson. Färsk slätvar och hummer från självaste Göteborg!
Inga konstigheter, slätvarsfilen kryddades och ugnsbakades med salt, peppar och vitt vin. Gratängsås av bottenredning, grädde hummerfond och kokvätskan från fisken. Smakade av med salt och peppar. Preppade plankorna med fisken, duchesspotatis, såsen och pak choy och tomater. Gratinerade och serverade med det färska humnerköttet.

Sjötunga

Sjötungsrullader fyllda med färserade räkor.

Kan tyckas komplicerat men det var det inte. Tog lite tid, 2 timmar närmare bestämt, men det var det värt!

Skalade räkor som jag sedan lade i en mixerskål. Fräste räkskalen med lite lök, vitlök och tärningar av morötter. Spädde med vatten, några svartpepparkorn och ett lagerblad och lät sjuda 10-15 minuter. Hällde av fonden och vidare över till den rena kastrullen där den fick reducera tills det knappt återstod någon deciliter. Tillsatte sedan grädde och lät sjuda lätt tills såsen krämat till sig. Smakade av med salt och vitpeppar.

Putsade sjötungsfileerna och skar dem skinnfria. Lade putset i mixerskålen där jag också tillsatte ett ägg, salt, peppar, lite sweet chilisås och en skvätt grädde. Mixade alltsammans till en slät smet. Kryddade fiskfiléerna på båda sidor och lade ut på skärbräda. Klickade över de färserade räkorna och rullade ihop fileerna och ställde dem upprätt i en smörad ugnsform. Slog över lite torr sherry och lade en klick smör på varje rullad. Ställde in fiskrulladerna i ugnen på 150 grader och passade dem så de fick gå precis färdigt. Tog ut och öste ett par gånger under tiden.

Innan serveringen öste jag över lite av fisk- och sherryspadet i såsen och värmde upp. Serverade sedan rulladerna på förvärmda tallrikar på en bädd av wokade grönsaker, tunnhyvlad palsternacka, gröna bönor, purjolök i bitar och hyvlade rädisor, samt såsen och kokt potatis.

Sjötunga

Smörstekt sjötunga

R55S_6Vt1hYdlAo1x2e4Zv9Vcvz63-zG_jomYo0ubWE

Ofta är det enkla och mest naturliga också det bästa. Kom över portionsstora sjötungor (ca 700 gram/st) som jag fick skinndragna på båda sidorna i butiken. Saltade och pepprade och stekte i smöööööööör och serverade a`la minute med lite förvälld och gräddkokt spenat med kokta vaktelägg och citronklyftor. Så gott och enkelt!