Category Archives: Utskuren biff

Utskuren biff

Utskuren biff, råstekta potatis- och morotsstrips samt guacamole och sallad

Gjorde en bit utskuren biff i sous viden idag. Kryddade med salt och svartpeppar, stekte biten runtom i smörolja och en kvist timjan. Lät svalna något innan jag lade i zip-påse och sous vidgade i 58 grader i ca 8 timmar.Hade nog föredraget 56-57 grader istället men vad gör man inte för husfridens skull.

Gjorde en guacamole av mogen avocado som jag mosade med en gaffel tillsammans med salt, nymalen svartpeppar, lite pressad citron, finhackad ramslök (istället för vitlök) och några deppar sweet chilisås.

Stekte tunnskurna stavar av potatis, gul och röd morot som jag stekte i smörolja och kryddade med salt, nymalen svartpeppar och en nypa socker. Mot slutet lade jag ned halvmånar av zucchini som jag först saltat lite på och låtit dra ur på hushållspapper.

Serverade biffen skuren på skrå på den råsstekta potatisen och morötterna med guacamolen, lite sallad och tomat.

Biff Utskuren biff

Biff med stekta rotfrukter, kryddad färskost och picklad rödlök

Köttets lustar tränger sig på ibland, just idag fick det därför bli ett par skivor biff i den ena stekpannan och lite rotfrukter i den andra, ja inte bara rotfrukter förresten, några buketter blomkål också! Blandade färskost med salt och riven pepparrot och tillsatte lite finskuren gräslök från frysen.

Stekte stavar av kålrot och halverad palsternacka i olja med lite flingsalt över. Stekte tills det mjuknat något och då lade jag ned skivor av blomkål som fick steka med en stund mot slutet. Stekte biffarna med salt och peppar och lade sedan över på tallrik och lät dem vila under folie.

Serverade biffskivorna ituskurna på de stekta rotfrukterna, lite sallad, färskosten på toppen och den picklade rödlöken bredvid.

Biff Utskuren biff

(Hjort)kalvbiff, ramslökssmör, potatis- och jordärtskockspuré, rökt sidfläsk, ramslök och picklad rödlök.

IMG_1868

Det har varit ramslökstid nu, dessvärre har jag inget ställe jag själv har hittat den vilda primören men som tur är har den hittat till ICA Maxi på Erikslunds hyllor. God att göra soppa på och också att bara fräsa lätt och servera som tillbehör som jag gjorde igår kväll.

Kalvbiffen skar jag i medaljonger och plattade till och lät bli rumsvarma innan jag kryddade med salt och peppar och stekte i smörolja till önskad grad. Lät sedan ligga under folie och vila i 5 minuter innan jag skar medaljongerna på skrå och serverade på tallriken med tillbehören.

Ramslökssmör gjorde jag av lättfräst ramslök som jag finskurit och blandat med rumsvarmt smör, salt och saften av en halv lime. Snurrade ihop i plastfolie och lade i kylen tills det var dags att servera.

Potatis- och jordärtskockspurén gjorde jag såhär: Skalade ungefär lika mycket potatis som jordärtskockor som jag skar i bitar och kokade i saltat vatten. Hällde bort kokvattnet, mosade med visp, tillsatte salt, nymalen vitpeppar, crème fraîche och en sked Bregott som jag mixade in i moset till en slät puré. Höll sedan på värme tills serveringen.

Rökt sidfläsk skar jag i strimlor och stekte på medelvärme och lade åt sidan och höll varmt.

Picklad rödlök är populärt och gott tillbehör till alla möjliga kött- och färsrätter. Kokade upp en 1-2-3 lag (ättikssprit, socker och vatten). Skar rödlök i strimlor, hällde över den värme lagen och lät stå och dra samtidigt som det svalnade.

Serverade sedan som på bilden; purén med det rökta sidfläsket, kalvbiffen i skivor, ramslökssmöret, lite fräst ramslök, den picklade rödlöken och en stekt tomathalva med lite persilade på.

Biff Utskuren biff

Utskuren biff med Pommes Anna, svartkål och rödvinssås

IMG_1707

Härlig onsdag, då blir det ofta lite extra gott. Köpte en bit utskuren biff med kappan kvar. Lät köttet bli rumstempererat genom att ligga framme ett par timmar före tillagningen.

Tunnskivade potatis som jag varvade i ugnsform med olja och salt, stekte i 220 grader varmluft tills det fått färg och blivit genomstekt. Hade svartkål som jag sköljde, torkade i hushållspapper och skar i bitar, lade i smord ugnsform, ripplade rapsolja över och strödde flingsalt på. Körde en stund i ugnen tillsammans med potatisen.

Gjorde en rödvinssås genom att sjuda lite grönsaksbuljong med rödvin och en skvätt vatten. Smakade av med lite balsamvinäger och rörde ned ett par klickar rumsvarmt smör.

Saltade och vred ett par varv med svartpepparkvarnen över köttet. Lade i het panna med olja och stekte på båda sidorna av köttbiten och vände med 15-20 sekunders mellanrum och stekte tills det blivit en bra yta på båda sidor. Vred sedan ned värmen, tillsatte ett par msk smör, en kvist timjan och ett par vitlöksskivor och öste smöret över köttet hela tiden och tog innertemperaturen på köttet till önskad nivå, 50 grader = röd kärna, 55 grader = rosa kärna och 60 grader genomstekt. Lät köttet vila på skärbräda i 5-10 minuter.

Serverade köttet uppskuret i skivor på diagonalen med rödvinssåsen över och med potatis och svartkål som tillbehör. Jag hade också en rotfruktspuré som i kylen som jag värmde i micron och lade på tallriken. Ett gott och fylligt Italienskt rödvin satt inte fel heller!