Category Archives: Morötter

Lammbog Morötter Palsternacka Potatis

Långbakad lammskuldra i buljong med lök och rotfrukter

Jag hade en lammbog med ben i frysen som jag tinade upp i kallt vatten. Torkade av och kryddade med persilade, vitlökspulver och salt. Lade i ugnsform och ringlade över lite olivolja och toppade med några kvistar timjan. Ställde i mitten av ugnen på 110 grader och körde nästan hela dagen. Mot slutet drog jag på lite mera värme för färgens skull.
Skar morot, potatis, palsternacka och röd lök i bitar, lät allt fräsa lätt i smörolja utan att ta färg, tillsatte lite vatten, äppelmust och en tärning grönsaksbuljong och ett lagerblad. Plockade isär köttet från benen och lade benen i rotfruktskoket som fick sjuda under lock tills rotfrukterna mjuknat något. Plockade upp benen, smakade av med vinäger, nymalen svartpeppar. Tillsatte mangold och tomater skurna i bitar som fick ett uppkok tillsammans det plockade köttet som också åkte i för att bli varmt.
Serverade på varma tallrikar och lite fylligt rödvin till.

Grönkål Morötter Palsternacka

Ugnsbakat grönt med rester av gravad hjortkalvbiff

Ikväll gjorde jag en djupdykning i grönsaks- och rotfruktslådan. Hittade palsternacka, morot, gulbeta, fänkål, grönkål, padrones och en halv paprika. Hyvlade och skar slantar och bitar av grönsakerna, skar också tärningar av en bit rökt sidfläsk som jag hade i kylen, för övrigt något jag tycker är himla bra att alltid ha till hands. Körde allt med lite olja och flingsalt och färsk timjan i 200 graders varmluftsugn tills det fått lite färg och blivit lagom al`dente.

Serverade de ugnsbakade grönsakerna med tunna skivor av den gingravade hjortkalvbiffen som jag hade en bit kvar av från lördagens förrätt. Toppade med en senapsdressing.

Kokt potatis Morötter Paprika

Soppa, variant med ost

Soppavariant med ost

Hade det inte varit för hönsbuljongtärningen hade soppan varit helvegetarisk. Nu fräste jag 2 skalade morötter och 1 potatis i tärningar samt 2 röda paprikor i strimlor, 1 gul lök i tärningar och 1 pressad vitlöksklyfta i smörolja. Tillsatte 1 hönsbuljongtärning och slog på så mycket vatten att det precis täckte fräset. Lät sjuda tills allt mjuknat, mixade och smakade av med en näve riven hårdost, salt, svartpeppar från kvarn samt några droppar vit balsamvinäger.

Serverade  soppan med en strimla färsk paprika, lite god olivolja och ett par varv med svartpepparkvarnen. En ostmacka sitter fint som tillbehör!