Category Archives: Bruna bönor

Bruna bönor Rimmat stekfläsk

Bruna bönor med stekt rimmat fläsk

Det här var länge sen, har aldrig riktigt gillat bruna bönor, vet inte om det är ett arv från skolmaten eller om det är den lite karaktäristiska sötsyrliga touchen på bönorna som var orsaken. Har i vart fall ändrat mig nu, det här var jättegott och jag lovar att den här rätten återkommer på bordet igen.

De Ölandsodlade bruna bönorna är en kulturväxt som nu fått ett bevarandeskydd eftersom de tagits in i Slow Foods smakernas ark (The Ark of Taste) tillsammans med ett 20-tal andra produkter från Sverige och sammanlagt runt 4000 mer eller mindre bortglömda eller utrotningshotade produkter/tillagningsmetoder från övriga världen. Känns tryggt!

Sköljde bönorna och blötlade de sen i kallt vatten under ca 12 timmar. Hällde bort blötläggningsvattnet, tillsatte nytt vatten, lite salt och sjöd sedan i ca 1,5 timme eller tills bönorna kändes riktigt genomkokta. Smakade av med lite ättika, sirap och en nypa salt tills jag fick den fina balansen mellan sälta, sötma och syra. Så långt gjorde jag färdigt och ställde sedan i kylen. Idag tog jag fram bönorna och värmde på spisen och serverade med stekt rimmat sidfläsk, en kokt potatis och lite sallad.