Category Archives: Gravad lax

Gravad lax Lax Varmrökt lax

Laxparad

Laxparad

Jag kaller det för laxparad men egentligen är det bara rester från julbordet igen. Väljer den här gången att koncentrera mig runt mina tre laxanrättningar som jag hade i kylen.

Det var dill- och olivoljemarinerad lax och varmrökt d:o som jag värmde upp till ljummen vid serveringen och sedan gravad lax som givetvis fick vara kylskåpskall. En stekt potatis, lite gurka och citron, gravlaxsås och en kall romsås gjorde laxparaden komplett.

Gravad lax Inlagd sill

Midsommarlunch på en bricka! Midsommar del 3

Midsommarlunch på en bricka

Glad midsommar – idag blir det lunch på tu man hand med kära hustrun. Vi hoppar över femkampen och små grodorna den här midsommarafton. Men sillen, gravade laxen och köttbullarna får allt vara med i alla fall!

Fick plats med hela härligheten på en bricka sånär som på knäckebröd smör och prästost. Tre sorters sill och laxen som jag gravat med dillstjälkar från frysen och torkade dillfrön. Lite gravlaxsås på lika delar senap och socker samt en sked vit balsamvinäger och en dl neutral olja och hackad dill, även den från frysen än så länge samt lite vitpeppar från kvarn. Köttbullarna gjorde jag häromdagen och plockade bara fram så mycket så det räckte till lunchen idag.

Så lilla nubben förstås, öl och färsk potatis – Skål!

Gravad lax

Frestelse med gravad lax

Frestelse på gravad lax Frestelse på gravad lax1

Hade bestämt att vi skulle äta gravad lax igår kväll., dock inte i vilken skepnad. Testade att göra frestelse, funkade jättebra.

Jag gjorde helt enkelt som en vanlig Janssons frestelse men böt ut ansjovisen mot rejält med skivor av gravad lax. Strimlade potatis och lök i den gamla hederliga ”månlandaren”. Varvade potatis, lök och gravad lax. samt kryddade med lite mortlad rosépeppar och saltade lite försiktigt på potatislagren (den gravade laxen har ju rätt bra sälta så var lite försiktig med saltet). Toppade det överste lagret potatis med ett par klickar smör och hällde sedan på grädde. Gräddade i ugnen 200 grader varmluft i ca 1 timme.

Serverade med lite skuren dill och ett par tomatklyftor – gott fredagsmys!

Gösfilé Gravad lax Inlagd sill Lax Matjessill Rökt makrill Spättafilé Torskfilé

Fisk i folie

Fisk i folie Fisk i folie1

Här kommer ett enkelt recept där goa rester kommer väl till pass. Den här gången hade jag en rökt makrill, ett par kokta potatisar, purjolök, dill och ett par skedar creme fraiche. Det här skulle funka med nästan vilken fisk som helst, såväl rå som kokt, stekt, rökt, inlagd eller gravad. Du kan också variera grönsakerna. Tomat, vanlig lök, fänkål eller varför inte hackat kokt ägg, gräslök, matjessill och en klick smör!

Jag smorde ett par folieark med smörolja, skivade potatis, lade fisken ovanpå, en näve skuren purjolök på varje paket samt lite dill och en sked creme fraiche. Sedan kryddade jag med lite salt och svartpeppar, vek ihop paketen som på bilden och sedan in i ugnen i knappa 200 grader i ca 25-30 minuter.

Serverade paketen direkt på tallrikarna med ett par tomatklyftor. Förbaskat praktiskt, inga pannor på spisen och ingen disk annat än nästan rena tallrikar och så besticken förstås.