Category Archives: Bacon

Bacon

Grisskötarens paj

IMG_0204

Lite märkligt namn på en maträtt kanske, men inspirerad av Shepherds pie gjorde jag en variant med bacon, lök, Sambal Oelek, HP-sås och passerade tomater som jag fräste ihop i pannan medan jag kokade några potatisar. Smakade av baconröran med salt och nymald svartpeppar.
Mosade potatisisen, kryddade med salt, peppar ch rörde ned ett ägg och en klick smör.
Hällde över baconröran i en smord ugnsform, klickade över moset och lade bitar av grön sparris ovanpå. Rev lite hårdost över och gratinerade i 225 graders varmluft. Serverade med några tomatskivor och ett glas rödvin – söndagsmys!

Bacon

Dragonstuvade morötter med knaperstekt bacon

Dragonstuvade morötter med stekt bacon

En enkel lunch, några morötter i slantar som fick sjuda i saltat vatten tills de blev lagom al`dente. Hällde av kokvätskan i en kopp och ställde tillbaka morötterna på spisen med en klick smör, pudrade över lite vetemjöl och rörde i kokvätska och en skvätt grädde till lagom konsistens. Smakade av med salt, nymalen vitpeppar, en skvätt vit balsamvinäger och finskuren färsk eller torkad dragon.

Servade de dragonstuvade morötterna med knaperstekt bacon och ett par tomatklyftor.

 

Bacon Blomkål Kokt rimmad skinka

Skink- och blomkålsgratäng

Skink- och blomkålsgratäng

Allt i en form igen, till kvällen eller lite lättare lunch kan den här gratängen rekommenderas.

Ett blomkålshuvud och ett pkt bacon blev grunden för den här gratängen. Kokade blomkålsknippen lätt i saltat vatten. Hällde över kokvattnet i en bunke och den lättkokta blomkålen i en smord ugnsform. Tog lite smör i botten på kastrullen, skar bacon 2-3 cm bitar och hackade lök och fräste lätt i smöret. Pudrade över vetemjöl och spädde med kokvattnet från blomkålen och en skvätt grädde. Smakade av med salt och svartpeppar från kvarn och lät sjuda ihop något. Hällde sedan bacon/skinksåsen över blomkålen och toppade med lite riven ost eller bitar av getost som jag hade kvar i kylen nu. Gratinerade i 225 graders ugn med varmluft i ca 20 minuter.

Serverade gratängen till några klyftor tomat. Gott och enkelt!

Bacon

Pasta fantasia

Pasta fantasia

Ibland saknas en hel del i kylskåp och förråd, då kan ”pasta fantasia” passa bra. Av lite pastafjärilar, ett pkt bacon, lök, en tomat och lite riven ost så blir det en god måltid som blir ännu bättre om man kompletterar med ett glas rött.

Fräste lök, bacon i strimlor och en tärnad tomat i pannan som fick sjuda en stund så det mesta av vätskan från tomaten kokade bort. Kryddade med lite salt, lite torkad basilika och nymalen svartpeppar. Vände sedan ner pastafjärilarna i baconpannan och serverade med lite riven ost och som sagt, ett glas rödvin eller två!