Category Archives: Västeråsgurka

Västeråsgurka

Nils-Emils inlagda Västeråsgurkor

Nils-Emils inlagda västeråsgurkor

Passa på att lägga sensommaren på burk, man känner sig lite extra förmögen med några burkar inlagda sommargrönsaker i kylen. Det är är ett recept som jag använt i många år, receptet är signerat Nils-Emil Ahlin, välkänd nestor i köket, krögare och TV-kock.

Dag 1, Lägg 10 st västeråsgurkor i vatten, borste dem och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg i en bunke och häll över en saltlag som du blandat ordentligt med 1/2 dl salt per liter vatten, se till att lagen täcker alla gurkskivor så sältan går in. Låt stå till nästa dag.

Dag 2, Sila bort saltlagen väl genom att låta rinna av i durkslag. Värm några glasburkar och lock till dessa i drygt 100 graders ugn. Ta ut burkarna ur ugnen, varva sedan gurka, krondill och gula senapsfrön i burkarna. Jag brukar också lägga i en bit pepparrot i varje burk. Koka sedan en inläggningslag av 600 gram socker (7 dl), 3 dl ättikssprit (12%) och 4 dl vatten och låt den sjuda ihop i 10 minuter. Häll den varma lagen i gurkburkarna och se till att fylla med lag ända upp. Peta gärna med en gaffel bland gurkskivorna så att ev. luftbubblor försvinner. Sätt sedan på locket och låt svalna.

Nils-Emils

Det här är en supergod inläggning som passar till all slags kött eller att bara lägga på mackan. Det är mycket socker men det gör också att hållbarheten blir bättre. Förvara i sval källare, den som har, eller i kylskåp.