Category Archives: Rökt makrill

Böckling Rökt makrill Rökt sik

Lite primörer och smått och gott

Primörer

En lördag med lite goda hopplock från kylen mm. Grunden var en varmrökt sik som jag köpte här i veckan.

Drog mig till minnes en smak från unga år i samband med smörgåsbord hemma i föräldrahemmet, böckling i en syrlig marinad. Troligen en väldigt bra kombination där marinaden kompletterar den feta fisken. Rörde jag ihop olivolja, vit balsamvinäger, socker och salt toppat med ett par skedar skuren gräslök. Blandade ihop och smakade av – ska vara en angenäm syra med lagom balans mellan sött och salt. Rensade den rökta siken och gjorde bitar som var benfria som jag lade på en bädd av isbergssallad och färsk babyspenat. Öste över marinaden och vred några varv med svartpepparkvarnen över och lät stå i rumstemperatur medan jag kokade potatis och sparris. Hade kokta ägg kvar från frukosten som jag skalade och delade och klickade på skagenröra på varje ägghalva.

Serverade den marinerade siken med nykokt skalpotatis, kokt vit sparris med chilibearnaise och tomater med rödlök.

 

Gösfilé Gravad lax Inlagd sill Lax Matjessill Rökt makrill Spättafilé Torskfilé

Fisk i folie

Fisk i folie Fisk i folie1

Här kommer ett enkelt recept där goa rester kommer väl till pass. Den här gången hade jag en rökt makrill, ett par kokta potatisar, purjolök, dill och ett par skedar creme fraiche. Det här skulle funka med nästan vilken fisk som helst, såväl rå som kokt, stekt, rökt, inlagd eller gravad. Du kan också variera grönsakerna. Tomat, vanlig lök, fänkål eller varför inte hackat kokt ägg, gräslök, matjessill och en klick smör!

Jag smorde ett par folieark med smörolja, skivade potatis, lade fisken ovanpå, en näve skuren purjolök på varje paket samt lite dill och en sked creme fraiche. Sedan kryddade jag med lite salt och svartpeppar, vek ihop paketen som på bilden och sedan in i ugnen i knappa 200 grader i ca 25-30 minuter.

Serverade paketen direkt på tallrikarna med ett par tomatklyftor. Förbaskat praktiskt, inga pannor på spisen och ingen disk annat än nästan rena tallrikar och så besticken förstås.

 

Rökt makrill

Knäckemacka med rökt makrill

ocoahg0AzI5N5UiYKuAFas1f7MZMVkamnI7NT7sTSsU

Lördag eftermiddag, vackert väder, våren är här – förrätt blir knäckemacka med rökt makrill, purjolök och persilja.

Rensade den rökta makrillen från skinn och ben, så gott det gick. Blandade lite olivolja, vit balsamvinäger och lite salt i en bunke. Vände ner makrillen, purjolök i tunna skivor och hackad persilja.

Serverade den marinerade makrillen på knäckebröd med en kall öl och snaps!