Category Archives: Rester av lammstek

Kryddig och smaksatt korv Rester av julskinka Rester av lammstek

Hemkokt pölsa av rester

Samlat sista skinksnutten, lite bitar av rökt lammbog, pressylta och ett par korvar i en påse i frysen för framtida bruk. Nu blev det bruk för det, som jag malde och blandade med kokta korngryn och kryddade upp med, förutom salt och peppar, mejram, timjan, ättika och sirap. Vips så hade jag hemkokt pölsa som jag visste exakt vad den innehöll. Inga dåliga grejer, serverad med nykokt potatis, lite grönt, inlagda rödbetor, stekt ägg och en klick majo😋

Bog av vildsvin Kalvstek Rester av lammstek

Vildsvin tonnato

Vildsvin tonnato

Med inspiration av min brorson. som bjöd på Vitello tonats – kalv med tonfisksås – förra fredagen, blev det tonfisksås till rester av kokt vildsvinsbog som jag hade i kylen. Här kan man välja stekt eller kokt kött som lämpar sig att skära i tunna skivor och servera kallt.

Jag gjorde tonfisksåsen såhär; Mixade en liten burk tonfisk, saften av knapp halv citron, ett löskokt ägg, ett par msk kapris och sedan skulle det vara ett par sardellfiléer som jag inte hade hemma så det fick bli en skvätt ostronsås istället. Spädde sedan med lite olivolja och mixade lite till. Smakade av med svartpeppar från kvarn.

Serverade köttet i tunna skivor på en bädd av isbergssallad med såsen ovanpå och en sked kapris, några hyvlade spån av parmesanost och så lite nykokta pastaskruvar och några tunna skivor citron.

Rester av biff Rester av grillade kycklingdelar Rester av kalvstek Rester av lammstek Rester av skinkstek Rester av stekt fläskkarré

Köttrester i lök- och tomatsås med matvete och mangold

Köttrester i lök och tomatsås med matvete och mangold

Det är alltid bra med ett hyggligt förråd av skafferivaror. Ris, pasta, koskos, bulgur, matvete, krossade och passerade tomater, olika sorters bönor och liknande saker som man kan variera färskvarorna med, bl.a när man ska tillvarata rester.

Hade kvar av den rullade vilsvinsbringan som jag skar i skivor och värmde på tillsammans med en grovhackad lök, ett par vitlöksklyftor, lite passerade tomater, en skvätt balsamvinäger, salt och svartpeppar från kvarn. Jag kokade också ett par dl matvete enligt anvisningarna på paketet och mot slutet av kokningen rörde jag ner lite nyskördad!!! mangold som jag skuret i bitar.

Serverade matvetet med mangold och den ”recyklade” vildsvinsbringan i lök- och tomatsåsen.

Lammstek Rester av lammstek

Sjömansbiff på rester av lammstek

iFj1Z1o09dspLFUrtogmkGQ82FcHWr3lFeP5Q70FKpc T6L0zl6uHM2ZUsNlnq2NqPHnfh4cSXWhfTLnKXeQfmk

Nu var det dags för resterna av påsklammet, den rosastekta lammsteken närmare bestämt. Det blev en variant av sjömansbiff.

Skivade lammsteken i så tunna skivor som möjligt. Varvade potatis, lättstekt röd-, gul- och vitlök med köttet i en smord ugnssäker form. Saltade på potatisen och strödde lite provancekryddor på köttet. Började och avslutade med potatis. Hällde en öl i pannan som jag stekt löken i och tillsatte en kycklingbuljongtärning. Hällde ölbuljongen i formen och klickade lite smör över. Sedan in i ugnen, jag hade 200 grader varmluft och så fick formen stå inne i ca 1 timme.

Serverade ”biffen” med en sallad på kidneybönor, purjolök och lite färdigkokt broccoli (också rester i kylskåpet) som jag vände runt i en lagom sötsur vinegrett!