Category Archives: Revbensspjäll

Fläskkarré Revbensspjäll Sidfläsk

Porchetta med grillad polenta.

Söndagsmiddag hos Johnsons, porchetta med grillad polenta, lätt redd skysås från köttet. Lite finbladig sallad och hyvlade rädisor. Till porchettan hade jag ett pkt tjocka revbensspjäll. Skar bort benen och gjorde tunna spjäll av dem😜. Delade resten av köttet på ”platten”, vek ut och bultade ut den. Kryddade med salt och nymalen svartpeppar, bredde på hemgjord pesto, några skivor serranoskinka och ca 10 svarta fermenterade vitlöksklyftor. Band upp i en rulle, kryddade med sellerisalt på utsidan och stekte i panna på spisen tills den fick färg runt om. Lade över i ugnsform, slog på lite vatten och körde i 160 graders ugn i ca 1,5 Tim (stängde av ugnen och lät formen stå kvar någon timme).

Revbensspjäll

Revben med brysselkål och matvete

Projekt ”ät av frysen”, del 1

Hade härligt möra färdigstekta tjocka revben i vacpåse i frysen, rester från julbordet. Tinade upp köttet och tippade i en kastrull för uppvärmning. Halverade brysselkål och lade i samma kastrull, saltade lite, rörde om så brysselkålen fördelades runt köttbitarna och lät sjuda under lock tills brysselkålen mjuknat och revbenen blev ordentligt varma.

Serverade med kokt matvete och tunnhyvlade skivor av Ingrid-Marieäpplen runt.

Revbensspjäll

Långbakade revben med nyskördad sallad

Äntligen kommer lite matinspiration från mig, har varit lite körigt, har fått återfall ……… i arbete, så därför har inte mina inlägg varit särskilt regelbundna under sommaren. Här kommer i alla fall en riktigt god fredagssallad serverad med dressing, långbakade revben och valnötter.

Härligt nyskördad sallad och bondbönor från skördeträff med Slow Food i torsdags kväll hos Ted Oskarsson i Hebo Gård i Sätra Brunn. Därtill ett par tomater, en dressing av majonnäs, crème fraîche, mjölk, riven parmesanost, honung samt salt och peppar. Revbenen hade jag kryddat generöst med sellerisalt och riven torkad ingefära. Körde under eftermiddagen (ca 4 timmar) i 140 graders ugn. En halvtimme innan den gått färdigt i ugnen ripplade jag över lite sirap.

Serverade köttet ljummet på salladen och dressingen och toppade med några skurna valnötter.

Fläskkarré Revbensspjäll

Lindat fläskkött (porchetta) med kryddfyllning

Det här är från helgernas förlustelser. Köpte en bit hela revbensspjäll där benen inte var sågade. Skar bort hela sjoket med ben som jag kryddade och ugnsbakade som tunna spjäll och käkade till lunch samma dag. Den benfria fläskbiten delade jag sedan genom att skära den på ”platten”, dock inte helt igenom, så jag kunde vika ut den som en tunnare och dubbelt så stor bit. Kryddade hela biten med salt blandad med torkad stjälkselleri. Hackade salvia och bladpersilja fint och strödde ut över köttet tillsammans med riven vitlök. Rullade ihop till en fast rulle och band om med steksnöre. Kryddade runtom med sellerisaltet och lät dra i kylen under plast i ett par dygn.

Lät rullen bryna runtom i panna på spisen, lade sedan över i ugnsform och lät steka i 140 grader i ca 3 timmar. Här kan man välja om man vill ha ett fastare kött och bara köra till innetemperaturen kommit upp till 70 grader eller, som jag valde den här gången, låta den gå länge så den kan serveras i kotletttjocka skivor och ändå upplevas som riktigt mör.

Tog vara på köttsaften från ugnsformen och kokade ihop med rödvin och rörde ned rumsvarmt smör innan serveringen. Som tillbehör serverade jag en god potatiskaka med smak av både ost och rökt skinka samt wokade strimlor av morot.