Category Archives: Viltkött

Ytterlår av hjort

Surf & Turf

Surf & Turf en vanlig måndag, inte illa! Gjorde rullader av ytterlår från dovhjort. Kryddade med salt, peppar och fransk senap och fyllde rulladerna med rökt skinka och saltgurka. Fäste med tandpetare, brynte runtom i smörolja och lade över i gryta med lock. Fräste lite morötter och lök i pannann som jag stekt rulladerna i, spädde med vatten och smakade av med salt, peppar och lite balsamvinäger. Slog sedan skyn över rulladerna och lät gå i 130 graders ugn tills köttet kändes mört. Lät rulladerna svalna i grytan med skyn, plockade upp rulladerna och silade skyn. Såhär långt hade jag förberett i helgen.
Idag gjorde jag en sås på den goda skyn genom bottenredning. Värmde rulladerna i såsen och serverade med potatis- och jordärtskockspure’ och sockersaltad gurka och på toppen en havskräftstjärt (sparat för ändamålet från gårdagens kräfträtt).

Älgytterlår eller grytbitar

Älgskav med potatispuré och rårörda lingon.

Rotade djupt i frysen och hittade lite grytbitar av älg. Skar i tunna skivor medan köttet var halvtinat, lättare att skära tunt då. Stekte med lök och trattkantareller/trumpetsvamp, som varit torkade som jag nu lade i blöt innan de åkte ner i pannan. Sedan grädde och smaksättning med salt, svart- och rosépeppar, en skvätt sherry. Serverade älgskaven med potatispuré och rårörda lingon!

Fransyska av hjort eller älg

Rullader på älgfransyska.


Fyndade en bit älgfransyska längst nere i frysen. Skar i skivor, plattade ut, kryddade och fyllde med senap, rökt skinka och saltgurka. Rullade ihop, vände i mjöl, stekte i smörolja, spädde med vatten, smakade av med soja och balsamvinäger och lät sjuda utan lock i ca 30 minuter. Hällde på lite grädde och sjöd ytterligare 15-20 minuter.
Serverade rulladerna i såsen med kokt potatis, morötter, gurka och lingonsylt och lite grönt.

Vildsvinsskinka

Flatgrillad vildsvinsskinka i tunnbröd.

Dök ner i den kära frysen här om dagen och vad hittade man där, jo en liten vildsvinsskinka med ben. Tinade upp den och benade ur och skar och vek ut så det blev ett ca 5 cm platt klöttstycke. Gjorde en rubb av flingsalt och kryddor, en blandning av torra kryddor som jag gillar och som passar bra till fläskkött; mortlade fänkålsfrön och korianderfrön, riven pommeransskal, socker. vitlökspulver och persilade. Gnodde in rubben i köttet runtom och lät ligga i folie i rumstemperatur någon timme. Grillade sen i den gamla Webern på indirekt värme, ca 130-140 grader, tills köttet kom upp i en innertemperatur av drygt 60 grader. Vände köttet ett par gånger också under tiden.

Hade en glaze i kylen sedan tidigare grilläventyr som var tomatbaserad som jag nu använde för att pensla på innan jag lade köttet på den direkta värmen för att få lite färg på härligheten, vände och penslade på (hade ett par kvistar timjan från kökslandet som pensel). Hade också några skivor av Carlströms bacon eller rökta sidfläsk som fick sig en uppfräsning på grillen.

Lät köttet vila 15-20 minuter under folie och skar sedan upp i tunna skivor och serverade tillsammans med baconet på tunnbröd med sallad, tomater, picklade rödlök och jalapenos efter behag och en gräddfils- och majosås.