Category Archives: Gröna ärter

Blandfärs Gröna ärter

Färsärtbiffar med skysås, stekt potatis och krusbärschutney

Ja ni läste rätt, färsärtbiffar! Hade kokta gröna ärtor kvar i kylen som jag blandade med färsen, proportionerna 1/3-del ärtor och 2/3-delar blandfärs. Kryddade med Colmans senapspulver, salt, nymalen svartpeppar och lite torkad mejram. Stekte biffarna i smörolja, slog på lite buljong och grädde och lät biffarna puttra färdigt i vätskan.

Serverade biffarna med skysåsen, stekta potatiskvartar, sallad, tomat och en klick chutney som jag gjort med krusbär som bas.

Gröna ärter Rimmat stekfläsk

Gröna ärtor med stekt fläsk

Märklig lördagsmiddag, men så kan det bli ibland. Hittade torkade gröna ärtor i Skafferiet i Saluhallen Skakteriet i Västerås. Har letat förgäves i de vanliga butikerna de senaste åren, men sen Lantmännen slutade med produkten har det varit tji. Det blev alltså kokta gröna ärtor med stekt rimmad sidfläsk, en god öl och en liten snaps dagen till ära.

Gröna ärter Rimmat stekfläsk

Gröna ärtor med fläsk

IMG_1701

Sköljde och blötlade gröna ärtor över dagen, kokade enligt anvisningarna på paketet. Hade en liten klick potatismos kvar i kylen som jag tog fram och rev ned ett halv äpple i, hällde över en skvätt ingefärsshot och värmde sedan moset i micron. Rörde om och smakade av med lite mera ingefära.

Serverade de gröna ärtorna och ingefärsmoset till stekt rimmat fläsk och några tunnhyvlade äppelskivor på toppen. Fläsket hade jag som vanligt stekt i ugnen på en folieklädd ugnsform i 160 grader varmluft. Slipper ju stänk och os runt spisen på det viset.

Gröna ärter Kantareller

Sommarsval grön ärtsoppa med kantarellbruschetta.

IMG_1400

Lite lätt till kvällen, kall grön ärtsoppa, från frysen som jag gjorde i vintras, kolla här. Serverade den med lite vitt mousserande vin som jag slog i  direkt i soppskålen med en kryddkvist och kantarellbruschetta. Smörstekte kantarellerna, körde brödskivor i ugnen med lite olivolja på som jag sedan gned med snittytan på en vitlöksklyfta innan jag skedade över de nystekta kantarellerna. Oops, det blev ju vegetariskt!