Category Archives: Lenrimmad lax

Lax Lenrimmad lax

Lenrimmad lax med dillstuvad potatis

IMG_1202

En återkommande favorit är lenrimmad lax med dillstuvad potatis. Den här gången testade jag ett löskokt ägg som tillbehör, det var ok tycker jag men kanske inte tillförde så mycket.

Lenrimmad lax

Lenrimmad lax med dillstuvad sparrispotatis och sallad av mangold, tomat, gurka och rostade sesamfrön

Lenrimmad lax med dillstuvad sparrispotatis

Det här är riktigt bra när man är många och inte riktigt vet när gästerna dyker upp.

Hade köpt rimmad lax av god kvalitet, givetvis kan man rimma själv men ska man ha mycket kan det vara problem med kylskåpslogistiken. Förberedda potatisen kvällen innan genom att skölja och dela sparrispotatisarna på längden. Just sparrispotatisen passar så bra att stuva för det håller ihop och är fasta trots att de får ligga i stuvningen en stund. Kokade alltså potatishalvorna i saltat vatten tills de var färdiga. Kylde av och ställde svalt. Gjorde en grundsås med bottenredning av smör och vetemjöl, buljong från kyckling och vildsvin som jag hade i frysen, samt grädde och mjölk. Smakade av med salt och vitpeppar från kvarn, en sked fransk osötad senap, saften från en citron och en skvätt vit balsamvinäger. Kylde av och ställde svalt över natten.

Innan lunch ställde jag in såskastrullen på 80 graders värme i ugnen och när några gäster dök upp tog jag potatis och lagom mycket sås och värme i en mindre kastrull, tillsatte färsk finskuren dill och lät småsjuda till potatisen var genomvarm.

Serverade sedan den dillstuvade potatisen som buffé med den uppskurna laxen, citronklyftor, sallad på mangold, tomat, gurka och rostade sesamfrön samt en sötsur dressing.

Lenrimmad lax Salmalax

Rimmad lax, fänkåls- och morotspuré och ugnsbakad potatis

J2kV9FWk80NWbPUnmtyU5SgWm7qLMki6PYNsSQViyw8

Nu var dax för den sockersaltade laxen (lättrimmad). Jag gned in de fina filébitarna med lika delar socker och salt för ett par dagar sedan.

Jag hade köpt en sån där fin filébit, typ Salmalax. Tog fram den rimmade laxen i rumstemperatur en timme innan serveringen.

Delade en potatis i två halvor och bakade dem i smörolja och en nypa flingsalt i 225 graders ugn tillsammans med en spetspaprika, likaså delad i två halvor.

Putsade ett fänkålshuvud och delade i mindre bitar. Slantade en morot och lät fänkåls- och morotsbitarna koka mjuka i vatten med en buljongtärning. Hällde sedan av kokbuljongen och mixade till puré, smakade av med smör, salt, vitpeppar från kvarn och en liten skvätt vit balsamvinäger.

Serverade den skivade laxen med purén, ugnsrostade potatisen och paprikan. En bra kombination av sältan i laxen och sötmam i såväl paprikan som purén!

Lenrimmad lax

Lenrimmad lax med dillstuvad potatis

1ecNtSfri_l2HxIIZV4if57yL6q_KHhQryz2fVnhOkQ

När det är extrapris på laxfilé brukar jag köpa en eller två filléer, putsar till dem och frysa in i lagom bitar. Det jag putsar bort brukar jag antingen göra laxburgare av eller också rimmar jag bitarna och gör laxpudding.  Recept på detta kommer framöver.

Nu tog jag fram en filébit från frysen i lördags och tinade i kylskåpet. I söndags gned jag in filén med en blandning av salt och socker, fifti fifti ungefär. Lade in i dubbla plastpåsar  kylen och vände då och då. Efter ca två dygn i rimning tog jag bort skinnet och torkade av filén. Tog fram filén ett par timmar innan serveringen och skar upp i rätt tjocka skivor (½ cm ungefär) och bjöd dillstuvad potatis till. Potatisen hade jag först kokat i tärningar i saltat vatten, hällt av potatisvattnet varav ett par deciliter som jag sparade att späda stuvningen med samt spolade av potatisen med kallt vatten så den inte skulle koka efter. Gjorde en enkel bottenredning, tillsatte potatisvattnet och en skvätt grädde, hackad dill, saften från en halv citron och smakade av med salt och vitpeppar från kvarn. Sedan vände jag ned potatisen och värmde försiktigt och lade upp på tallrikar tillsammans med laxen och en citronklyfta.