Category Archives: Abborre

Abborre

Knäckemacka med rökt abborre!

Berättade ju tidigare om att jag hade rökt ett par abborrar. Rökte i den gamla Webern. God knäckemacka med den rökta fisken och lite finskuren purjo – å så gott.

Abborre

Stekt abborrfilé med kantareller och purjolök

Det är inte dumt att ha en god vän som är yrkesfiskare, fick några fina abborrar av honom här om dagen. Filéade ett par av fiskarna som jag kryddade med salt och peppar, doppade i ägg och vände i grovt rågmjöl innan jag stekte dem i rätt het panna.

Hade dessförinnan gjort en kantarellsås som jag smaksatt med en skvätt portvin. Stekt några purjolöksbitar och kokat delikatesspotatis med skal.

Serverade de nystekta abborrfiléerna på den stekta purjolöken med såsen, potatisen, tomater, ärtskott och en citronskiva på toppen.

Abborre

Stekt abborrefilé – potatis och svampstomp

jBqWb8NIMwHHXf7xCV7AcGwnHyP0-eeVdpT4Y3a0sxk  iJScTJB4cm1BRfgDdEUoGHHdWn5vcnC3Sj4Nldt8hz4

Färskare än så här kan det knappast bli. Fiskat på förmiddagen, filéat på eftermiddagen och stekt ikväll. Nu fick jag inte alla firrar själv utan bussiga kompisar bidrog med sin fångst också!

Tänkte att svamp passar bra till abborre, menade då stekta kantareller som jag vet passar alldeles utmärkt. Hade dock glömt att ta fram kantareller ur frysen. Hittade torkad svart trumpetsvamp i skafferiet som jag friskade upp i lite ljummet vatten. Kokade potatis i bitar, fräste den skurna trumpetsvampen lätt i lite smör, saltade och pepprade samt hällde över lite balsamicosirap mot slutet. Hällde av potatisen när den var färdig och stötte den med en visp. Tillsatte en klick bregott, salt och vitpeppar från kvarn och lite mjölk så jag fick en bra konsistens och sedan rörde jag ner svampen och en rejäl bit finskuren bladpersilja. Medan potatisen kokade hade jag preparerat abborrfiléerna med lite salt och peppar, fransk osötad senap och sedan vänt dem i grovt rågmjöl. Smörstekte dem till sist när stompen var klar så jag kunde servera dem ”a`la minute” tillsammans med potatisen och en citronklyfta. Smaskens!