Category Archives: Matjessill

Matjessill

Sommarlunch!

IMG_1911

Inte dyrt, inte svårt och tar inte lång tid att fixa –  men så gott! Den första svenska färskpotatisen för vår del, tycker inte att den första färskpotatisen är så mycket att hurra för men nu blir den allt bättre, bra konsistens men inte så mycket smak än.

Serverade den nykokta potatisen med skurna mediumkokta ägg, matjessill i bitar, gräslök, gräddfil och brynt smör och en dillvippa på toppen. Vilka drycker som krävs för den här lunchen är väl nästan givet, blev dock bara öl för vår del idag. Den lilla immiga rackaren får anstå till en annan dag.

Matjessill

Gubbröra på kavring

Gubbröra

Firade Valborg med våra vänner AnnMari och Peder i Norrtälje. Vi började kvällens måltid med en trevlig gubbröra som var baserad på matjessill istället för ansjovis. Sen blev det inte mindre trevligt med en kall öl och en liten Aalborgs Taffel Akvavit till!

Gubbröran bestod av hackad matjessill och kokt ägg, finskuren rödlök och gräslök samt en matsked crème fraîche.

Gubbröran serverades på en mörk brödskiva, kavring eller liknande.

 

Matjessill Räkor med skal

Matjessill, rödlök, ägg och brynt smör

Matjessill, rödlök, ägg och brynt smör

Ibland vill man bara ha sill, spelar ingen roll om det är lunch eller middag, måndag eller lördag.

Ikväll kokade jag några små delikatesspotatisar och ett par ägg. Skar upp två matjesfilléer som jag flankerade med hackad rödlök och äggklyftor. Tog en sked skuren gräslök över sillen och några skedar brynt smör.

Serverade silltallriken med den kokta delikatesspotatisen med lite dill. Jo det blev en öl och ett par OP till, och frun fick:

Färska räkor

Gösfilé Gravad lax Inlagd sill Lax Matjessill Rökt makrill Spättafilé Torskfilé

Fisk i folie

Fisk i folie Fisk i folie1

Här kommer ett enkelt recept där goa rester kommer väl till pass. Den här gången hade jag en rökt makrill, ett par kokta potatisar, purjolök, dill och ett par skedar creme fraiche. Det här skulle funka med nästan vilken fisk som helst, såväl rå som kokt, stekt, rökt, inlagd eller gravad. Du kan också variera grönsakerna. Tomat, vanlig lök, fänkål eller varför inte hackat kokt ägg, gräslök, matjessill och en klick smör!

Jag smorde ett par folieark med smörolja, skivade potatis, lade fisken ovanpå, en näve skuren purjolök på varje paket samt lite dill och en sked creme fraiche. Sedan kryddade jag med lite salt och svartpeppar, vek ihop paketen som på bilden och sedan in i ugnen i knappa 200 grader i ca 25-30 minuter.

Serverade paketen direkt på tallrikarna med ett par tomatklyftor. Förbaskat praktiskt, inga pannor på spisen och ingen disk annat än nästan rena tallrikar och så besticken förstås.