Category Archives: Matjessill

Matjessill

Matjessill i folie

Är det piglördag så är det. Rensade kylskåpet på läckerheter. Smorde ett folie på mitten, skivade kokt potatis ovanpå, sedan matjessill skuren i bitar, ett hackat kokt ägg, finskuren rödlök och dill. På toppen ett par smörklickar och sedan vek jag ihop folien till ett paket och körde i 175 graders ugn i ca 20 minuter. Blev lagom ätvarmt, smöret hade smält men sillen var fortfarande okokt. En kall öl och en liten snaps satt inte fel heller!

Matjessill

Sommarlunch!

IMG_1911

Inte dyrt, inte svårt och tar inte lång tid att fixa –  men så gott! Den första svenska färskpotatisen för vår del, tycker inte att den första färskpotatisen är så mycket att hurra för men nu blir den allt bättre, bra konsistens men inte så mycket smak än.

Serverade den nykokta potatisen med skurna mediumkokta ägg, matjessill i bitar, gräslök, gräddfil och brynt smör och en dillvippa på toppen. Vilka drycker som krävs för den här lunchen är väl nästan givet, blev dock bara öl för vår del idag. Den lilla immiga rackaren får anstå till en annan dag.

Matjessill

Gubbröra på kavring

Gubbröra

Firade Valborg med våra vänner AnnMari och Peder i Norrtälje. Vi började kvällens måltid med en trevlig gubbröra som var baserad på matjessill istället för ansjovis. Sen blev det inte mindre trevligt med en kall öl och en liten Aalborgs Taffel Akvavit till!

Gubbröran bestod av hackad matjessill och kokt ägg, finskuren rödlök och gräslök samt en matsked crème fraîche.

Gubbröran serverades på en mörk brödskiva, kavring eller liknande.

 

Matjessill Räkor med skal

Matjessill, rödlök, ägg och brynt smör

Matjessill, rödlök, ägg och brynt smör

Ibland vill man bara ha sill, spelar ingen roll om det är lunch eller middag, måndag eller lördag.

Ikväll kokade jag några små delikatesspotatisar och ett par ägg. Skar upp två matjesfilléer som jag flankerade med hackad rödlök och äggklyftor. Tog en sked skuren gräslök över sillen och några skedar brynt smör.

Serverade silltallriken med den kokta delikatesspotatisen med lite dill. Jo det blev en öl och ett par OP till, och frun fick:

Färska räkor