Category Archives: Kalvbringa

Kalvbringa

Gräddkokt kalvbringa med potatis och rotfrukter och syrad rättika

Gräddkokt kalvbringa IMG_0546

Köpte färsk kalvbringa med ben, inte så vanlig styckningsdetalj men jag tänkte att det går säkert och göra något gott av. Bringa är ett grovt kött som kräver sin tid på spisen men jag tycker det är väl värt mödan eftersom smaken är riktigt god.

Med association till rimmad kalvbringa tänkte jag pepparrot, hade dock ingen på lager så det fick bli fransk osötad senap istället. Retar samma smaklökar som pepparroten tycker jag! Smörstekte skivorna av kalvbringan med salt , svartpeppar från kvarn och lite gul lök i tärningar och en morot i bitar. Tillsatte ett par tre dl grädde och en sked crème fraîche. Lät koka upp och smakade av med ett par rejäla skedar fransk senap och lät sjuda under lock ett par timmar eller tills köttet kändes mört. Tog ur köttskivorna ur pannan och mixade såsen med den kokta löken och morotsbitarna.

Kokade bitar av morot och potatis i saltat vatten. När de nästan var klara tillsatte jag bitar av purjolök och stjälkselleri som fick koka med några minuter.

Serverade rotfrukter och grönsaker med köttet och den goda såsen. På toppen hade jag syrad rättika som jag hyvlat med osthyvel och som legat i en lag av vinäger och socker någon timme.