Category Archives: Rökt sidfläskt (bacon)

Rökt sidfläskt (bacon)

Pasta carbonara

Blev pastadeg över när jag gjorde ravioli på nyårsafton, fick bli tunna spagetti till nyårsdagens carbonara!
Rökt sidfläskt (bacon)

Äggakaka med rökt fläsk och rårörda lingon

Gårdagens middag blev äggakaka med hemrökt fläsk och rårörda lingon.
Rökt sidfläskt (bacon) Sidfläsk

Pasta carbonara

Carbonara behöver inte serveras med spagetti utan det funkar även med andra pastasorter. Stekte rökt sidfläsk i mindre strimlor, kryddade med svartpeppar, kokade pastan och hällde av kokvattnet, tillsatte det stekta fläsket och ett par uppvispade ägg med en skvätt grädde i och lät blandningen åka ner i pastakastrullen och rörde om under värme tills äggblandningen koagulerat.

Serverade med riven parmesan, lite vitlöksolja, lite persilja och ett par varv med svartpepparkvarnen på toppen.

Älgfärs grytbitar av älg Rökt sidfläskt (bacon)

Älgfärsbiffar med smak av rökt sidfläsk.

Man är väl lite galen, till en av sommarens varmaste dagar hade jag tagit fram bitar av älgkött från frysen. Bitarna var avsedda att mala köttfärs av. Jag var naturligtvis extra noga med kylkedjan, köttet var  faktiskt lite fruset när jag började hantera det. Malde köttet och likaså en bit rätt fet rökt sidfläsk. Tog undan lite färs som jag gjorde köttfärssås av men resten blandade jag ordentligt med det malda fläsket och saltade och pepprade färsen. Lät stå någon timma i kylen innan jag blandade med ett ägg, lite ströbröd och ytterst lite mjölk. Smakade av sältan igen och stekte sedan portionsstora färsbiffar som fick gå färdiga i ugnen. Mortlade lite torkade trattkantareller och hällde direkt i stekpannan som jag stekt biffarna i tillsammans med lite gräddmjölk som fick koka ihop. Smakade av med salt, peppar och så lite vinäger förstås.

Serverade biffarna med trattissåsen, nykokt potatis (de första från egna landet:-)), machésallad, tomat och snabbsaltad gurka.