Category Archives: Rödspätta

Rödspätta

Rullar av rödspättafilé i vitvinssås med dill och räkor

Igår kväll blev det rödspättafiléer som jag kryddade med salt och nymalen vitpeppar och rullade ihop. Gjorde en vit grundsås med bottrenredning, lite spad från räkor i lag, grädde och en skvätt vitt vin. Smakade av med salt och nymalen vitpeppar, lite pressad citron och en knippa finskuren dill. Lade ned rödspätterullarna i såsen, täckte med folie och lät det varsamt sjuda tills fisken blivit precis genomkokt.

Hade finstrimlat morot och spetspaprika som jag wokade hastigt i olja och kryddade med salt, nymalen svartpeppar och rostade sesamfrön. Serverade fisken i såsen med nykokt potatis, de wokade grönsakerna samt räkor och en dillvippa.

Rödspätta

Helstekt rödspätta med rödbeta, kapris och pepparrot samt brynt smör

fullsizeoutput_1d8f

Hittade fina färska rödspättor i fiskdisken idag, köpte två stycken som vägde runt kilot tillsammans. Klippte bort huvud och fenor, sköljde ordentligt och tog bort kvarvarande inälvor. Torkade av kryddade med salt och nymalen vitpeppar. Slog på ugnen på 90 grader och ställde in två tallrikar där. Vände fisken i rågmjöl och stekte sedan en fisk i taget på medelvärme i smör och olja i ca 2 minuter på varje sida och lade sedan över på respektive tallrik i ugnen där de fick gå färdigt. Under tiden hackade jag rödbetor och fräste tillsammans med kapris i pannan jag stekte fisken i. Öste rödbets- och kaprisröran över fisken och serverade med kokt potatis, riven pepparrot och brynt smör (lite för mycket brynt den här gången).