Category Archives: Skrei, kotlett

Skrei, kotlett Torskfilé

Kokt torskkotlett med senapssås

Torskkotlett med senapssås

Kände för fisk igen så jag dök in i frysen och hittade ett par skrei/torskkotletter. Kotlett av torsk eller skrei kan vara lite ruff i konsistensen så jag tänkte att det kunde vara gott med en smakrik sås till!

Gjorde iordning en lag av vatten, salt, lagerblad och en msk fiskkrydda som jag hade hemma. Går att ersätta med en fiskbuljongtärning men tänk på saltmängden då! Hade också ett par lagerblad, en morot i bitar och det gröna från en purjolök i lagen. Lät lagen koka en stund innan jag lade i fisken som fick ett uppkok och sedan drog jag kastrullen med lock från plattan där den fick stå tills fisken blev klar.

Gjorde bottenredning i en teflonkastrull, dvs hade smörolja och vetemjöl som fick fräsa ihop. Spädde med fisklagen och rörde om, tillsatte lite grädde och smakade av med ett par skedar skånsk senap, salt, peppar och saften från en halv lime.

Serverade fisken, som jag plockat ren från skinn och ben, med såsen, färsk kokt potatis och en sallad.

Skrei, kotlett Torskfilé

Torsk/Skrei med äggsås

fcYFHr3xPgHHhXcak5Oxd-olRoCJKUi9IrG6_0sptCs wM12_gF7UqcGTsUjgfr0d9owSYniNWdegx8EAzBSvQI

Har varit mycket kött ett tag, riktigt längtade efter kokt fisk, det blev en klassiker med äggsås, potatis och morötter.

Tog fram två kotlettbitar av Skrei från frysen. Tinade och saltade lätt på bitarna. Gjorde en koklag på vatten, saften från en halv lime (funkar med citron, vitt vin eller vit balsamvinäger också), salt, kryddpeppar, lagerblad, vitpeppar, morötter i slantar samt lök, jag hade det gröna från purjo! Lät lagen koka under lock ca 20 minuter och lade därefter i fiskkotletterna och lät lagen få ett uppkok, med ett smörpapper över fisken och koklagen sköt jag sedan pannan från värmen och lät den stå i ca 20 minuter medan jag gjorde såsen.

Såsen var en tjock bechamelsås där jag sedan tillsatte ett par deciliter lag från fisken. Smakade av med salt och vitpeppar från kvarn och tillsatte sedan ett par hackade hårdkokta ägg och ett par skedar skuren dill från frysen.

Plockade sedan isär fiskköttet från benen och lade på varma tallrikar tillsammans med såsen, potatis, morötter och en klyfta ekologisk citron. Saknar dock en färskt dillvippa, men vad gör man när det inte finns hemma!

Skrei, kotlett

Skrei på norskt vis

F9fnUBgy-KEFhOVI85uY5Rwa9RO3cseg0pZdKqyUY1Q 3KtXnDcPctn6Dsua_OyMfw8f6krkWYe3h83f6iUXsyg

Det var förra året så här dags som jag först hörde talas om Skrei. Hann aldrig med att köpa då men nu har jag handlat både rygg och kotletter med ben. Nu lagar vi det sistnämnda. Eftersom det är lite ben i kotletterna är det kanske ingen barnmat men plockar man isär fiskköttet när det är kokt kan man nog ordna det benfritt i alla fall.

Skrei är en torskfisk, dock inte riktigt med samma dna-uppbyggnad som den vanliga kusttorsken. Den lever i trakterna av Barents Hav och går ner för att leka vid den norska nordkusten runt Lofoten. Då fångar man dessa under en begränsad tid så här i vårvintern.

Kokade först upp en lag med ordentligt saltat vatten med det gröna från en purjolök, putset från fänkål och morötter i bitar. Sedan i med lagerblad, svart och vit peppar och en skvätt vit vinäger. Lagen fick koka en stund och sedan ner med fiskkotletterna och, när lagen kokade upp igen, lade jag på locket och stängde av värmen. Kolla med en sticka att fisken är klar innan du lägger upp den.

Fräste lite finstrimlad bacon och lade på hushållspapper. Gjorde en bottenredning och tillsatte rödvin och lite av fisklagen. Smakade av såsen med salt och smör och till sist någon droppe kolorit för färgen som såg lite fjuttig ut innan.

Serverade fisken på varma tallrikar med kokt potatis, morötter och bitar av fänkål som jag kokat i samma kastrull, lade dock i fänkålen lite senare så den inte blev överkokt. Sedan hällde jag på den varma rödvinssåsen och strödde de stekta baconstrimlorna över, och så lite finhackad persilja och ett par minitomater mest för färgens skull. Sedan blev det ett glas rödvin till av samma sort som jag haft i såsen.