Category Archives: Älgfilé

Älgfilé Hummer Oxfilé

Surf & Turf

Del 2 av lördagens lååånglunch.

Surf & Turf har jag med här i bloggen sen tidigare men den tål att upprepas. Den här gången fick hummern sällskap av älgfilé. Halstrade hummerhalvorna såhär: bredde på lite pepparrotssmör på köttsidan och körde sedan med brännare så de rostades lätt och blev så där nötigt goda i smaken.

Kryddade med salt och peppar och helstekte älgfilé som sedan fick gå färdigt i ugnen till 60 graders innertemperatur, lät vila under folie och sedan skivas upp och serveras till hummern med en rejäl klick kryddsmör, potatiskaka och några smörstekta lila morotsstavar.

Älgfilé Hjortfilé Oxfilé

Älgfilé provencal med trattkantareller i grädde

img_2383 fullsizeoutput_1f79

Började med att skala och skiva potatisen i rätt tunna skivor. Stekte i smör och olja och kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Rörde om då och då och hällde över i en ugnsform när potatisarna var nästan genomstekta.

Hade torkade trattkantareller och d:o svart trumpetsvamp som jag lade i blöt tills de mjuknade. Hällde av och tryckte ur vätskan och fräste svampen lätt i smörolja tillsammans med finhackad lök. Kryddade med salt och svartpeppar från kvarn och slog på grädde och en skvätt vitt portvin. Sedan fick svampen sjuda lätt i kastrullen till grädden krämade till sig lite.

Rumstemperarade älgfilébiten, kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Stekte i rätt het panna, först i olja och sedan med en klick smör tills den hade fin yta runt om. Ställde pannan i 150 graders ugn och lät innertemperaturen gå upp till 58 grader, lät därefter vila i folie 10-15 minuter.

Medan köttet vilade ställde jag in potatisen i ugnen så den blev varm, skivade upp köttet som jag lade över potatisen sedan klickar av persilja- och vitlökssmör på toppen. Sist in i ugnen så smöret smälte lätt över köttbitarna innan jag serverade på tallrikar med lite spröd sallad under och den gräddkokta svampen vid sidan.