Category Archives: Kycklingbröst

Kycklingbröst

Kycklingsticks med sallad och dipsås.


Fredagsgott, tunnskivad kycklingbröst dubbelpanerad med panko och sedan körd i Airfryern på 200 grader tills kycklingbitarna fått fin färg och krispig yta. Serverade med sallad, en bit kokt romanesco och en kall dippsås efter behag!

Kycklingbröst Kycklinglårfilé

Kycklingbröst i dragonsås

Medverkade som gäst vid ett digitalt Rotarymöte idag, ”hemma hos” där jag lagade kycklingbröst i dragonsås.
Kokade upp vatten med lite salt, delade kycklingfiléerna lite diagonalt på längden, blir tunnare och därför snabbare genomkokt, om man nu har brådis. Lät koka upp och skummade innan jag kompletterade med svartpepparkorn, vitpepparkorn, lagerblad, en grovskuren lök och tärningar av rotselleri. Lät sedan sjuda i ca 10-15 minuter, tog ur kycklingen och fortsatte att reducera kokbuljongen för att få mera koncentrerad smak. Silade sen av kryddor och grönsaker, gjorde en bottenredning och spädde med den silade buljongen, tillsatte torkad dragon, en skvätt grädde och smakade av med lite vitvinsvinäger, funkar för övrigt med vilken syra som helst. Skar kycklingen i bitar och lade i såsen så allt blev varmt.

Serverad med kokt gulbeta och potatis. Tunnhyvlade lite rödkål på toppen för att få lite extra färg på upplägget.

Kycklingbröst

Stekt och fylld kycklingfilé med brysselkål, kokt potatis och skysås.


Skar upp en ficka på kycklingfiléerna och vek ut dem, kryddade med salt, torkad salvia och en gnutta chiliflakes. Fyllde sedan med bacon, soltorkad tomat och en bit ost och vek sedan ihop och band ett snöre runt. Kryddade med salt, salvia och chiliflakes även runtom och vände i lite mjöl. Stekte sedan i smörolja så filéerna fick färg runtom. Ställde in i 140 graders ugn. Mot slutet hällde jag i en skvätt grädde i pannan och lät sedan gå färdigt till ca 70 graders innertemperatur. Tog ut och lät vila i pannan.
Serverade kycklingen uppskuren i skivor på den kokta och smörslungade brysselkålen med kokt potatis och skysåsen, sen lite grönt förstås.
En flaska rött blev det också, Côtes-du-Rhône!

Kycklingbröst

Panerad kycklingschnitzel, rostade rotfrukter och tomatsås

Delade skinn- och benfria kycklingbröst på ”plattten” så varje bröst blev två tunnare bitar. Bankade ut dem något, kryddade med salt och nymalen vitpeppar, vände i mjöl, doppade i ägg uppvispat med fransk senap och vände sist i ströbröd blandat med riven parmesan. Lade på ett fat och ställde i kylen någon timme så panering och smak fick sätta sig. Förberedde under tiden morötter, persiljerot, potatis och rödlök som jag skar i lämpligt stora bitar och blandade med olivolja, salt, persilade och rosmarin. Gjorde tomatsåsen såhär, en återkommande goding som är så bra att ta till när man inte har någon såsbas. Smälte socker i botten på medelvärme i en kastrull, slog på kinesisk soja, röd balsamvinäger och en förpackning passerade tomater. Smakade av så balansen mellan sötma, syra och sälta kändes bra och tillsatte sist lite mortlade korianderfrön. Den här gången hade jag inga passerade tomater utan bara krossade, men det ordnade sig ändå, mixade bara den färdiga såsen.

Stekte kycklingschnitzlarna i smörolja på medelvärme, rostade rotfrukterna i Airfryern, 160 grader i ca 20 minuter (går ju lika bra i ugnen förstås) och serverade med såsen.