Category Archives: Pingvinklubba

Pingvinklubba

Ugnsstekt pingvinklubba med potatispure och picklade rödkål

Fyndade i frysen, ugnsbakade pingvinklubbor som bara låg där och väntade på att bli upptinade och värmda. Gjorde picklad rödkål såhär; Strimlade rödkål tunt med mandolin, osthyvel går också bra. Blandade med salt och lät stå och laka ur ett par timmar. Gjorde en 1-2-3 lag, dvs ättika, socker och vatten i nämnda proportioner. Kokade upp och lät sjuda ca 10 minuter. Under tiden tvättade jag en apelsin ordentligt och skrapade ner lite skal med ett cestjärn och pressade sedan saften av apelsinen i kastrullen. Lät sedan lagen svalna. Hällde över rödkålen i ett durkslag och sköljde ordentligt med kallt vatten så all salt sköljdes bort, lät rinna av ordentligt innan jag lade över i en väl rengjord burk. Slog över lagen och blandade ner ordentligt i rödkålen och ställde svalt.

Serverade de möra fläskköttet med potatispuré och den sötsyrliga rödkålen.

Pingvinklubba

Confiterade pingvinklubbor, potatispuré med äpple och smörstekt brysselkål

Nu åkte de sista confiterade pingvinklubborna*) fram från frysen som jag ”skrämde upp” i ugnen med lite sirap och worcestershiresås på. Gjorde en potatispuré med tillägg av ett skalat och tärnat äpple som fick åka ned i potatisvattnet den sista kokminuten. Mosade sedan och tillsatte salt, nymalen vitpeppar, en klick Bregott och uppvärmd gräddmjölk.

Serverade den uppstekta pingvinklubban med purén, smörstekt brysselkål och några tunnhyvlade äppelskivor samt en skivad tomat.

*) Pingvinklubba kan du beställa från Carlströms i Västerås och du kan läsa mera om styckningsdetaljen här.

Pingvinklubba

Grillad ”pingvinklubba” med avokado- och tomatsallad

Kokade upp pingvinklubba (en del från fläskläggen) i saltat vatten (2 msk salt/ liter vatten) och skummade ordentligt, tillsatte svart- och vitpepparkorn samt lagerblad och lät sjuda i 1,5 Tim. Kylde av kastrullen i vattenbad tills det kallnat. Gjorde under tiden en marinad av soja, sirap, rapsolja, nymalen vit- och svartpeppar, hällde i dubbla plastpåsar och stoppade sedan benen i påsen och knöt till då det blev tätt. Lät sedan ligga ett dygn (kan ligga längre). Grillade benen idag så de både fick färg och blev genomvarma och serverade med lite sallad, jag vände ned bitar av avokado och gula tomater i en sås av creme fraiche, fransk senap, majonnäs, gräslök samt salt och peppar.

Pingvinklubba Rotselleri

Långbakad pingvinklubba med gröna bönor och rotsellerikräm

Sög på ramarna även idag, dvs var inte och handlade utan riggade till en god middag av det som fanns i frys och kyl. Hade förkokta lättrimmade pingvinklubbor i frysen som blev huvudråvaran för kvällen genom att de bara värmdes upp i folie. Gjorde en rotsellerikräm av en hel rotselleri som jag tvättade av och bakade hel i 175 graders ugn tills den var riktigt mjuk inuti. Lät foliepaketet med pingvinklubborna gå med i ugnen de sista 45 minuterna. Totalt låg nog rotsellerihuvudet i ugnen ca 3 timmar. Lät rotsellerin svalna något innan jag skalade med en kniv och skar i bitar och lade i mixern tillsammans med salt, nymalen svart- och vitpeppar, uppkokt grädde och några klickar smör. Mixade till en slät kräm och serverade den på varma tallrikar med de varma pingvinklubborna och tinade gröna bönor som jag värmt i kastrullen med lite smörolja och en nypa salt.